Segons Adif AV, l’estació intermodal de la Sagrera presenta un grau d’execució del 60%.
La setmana passada Adif AV va anunciar la signatura del contracte per al muntatge de les vies d’alta velocitat de la futura gran estació intermodal del nord de Barcelona amb una inversió de 7.403.990 euros que compta amb el finançament dels Fons Unió Europea-NextGenerationEU.
El contracte suposa el muntatge d’un total de 18 vies d’ample estàndard. En concret, es muntaran les dues vies generals de la línia d’alta velocitat en el seu traçat definitiu al llarg de l’estructura de la futura estació i els seus accessos.
En la pròpia estació, al costat d’aquestes dues vies generals s’instal·laran altres sis, de manera que La Sagrera comptarà amb un total de vuit vies amb els seus respectius quatre andanes, adequats per a trens de fins a 400 m. de longitud, per a prestar serveis comercials.
A més, al costat dels accessos a l’estació, en la seva zona nord, es disposarà d’una zona de tractament tècnic de trens d’alta velocitat, amb deu vies d’estacionament, on es podran preparar per a un nou servei els trens que finalitzin el seu recorregut a la Sagrera.
Adif AV ha adjudicat els treballs per a instal·lar totes aquestes vies a la unió temporal d’empreses formada per FCC Construcció, Ferrovial Construcció, Copisa i Construccions Rubau.
Execució per fases
El muntatge de les vies d’alta velocitat de la Sagrera s’escometrà per fases, per a compatibilitzar-la amb la construcció de l’estació i de l’edifici de la zona de tractament tècnic de trens, i garantir la continuïtat del servei ferroviari.
A mesura que es vagin escometent aquestes fases es desmuntarà l’actual traçat provisional que envolta l’estructura de la futura estació, un tram de més de 1,5 km de longitud que comprèn des de l’entrada del túnel Sants-La Sagrera fins a l’entrada del túnel de Sant Andreu.
Nou pas cap a la nova ‘Estació d’estacions’
Aquesta actuació constitueix un nou pas en el desenvolupament de la denominada ‘Estació d’estacions de Barcelona’, ja que La Sagrera acollirà serveis d’alta velocitat, llarga i mitjana distància i rodalia, a més de metre i autobusos urbans i interurbans.
En l’actualitat, presenta un grau d’execució de pràcticament el 60%. S’ha completat el seu nivell inferior, pel qual ja circulen trens de Rodalia de la línia Barcelona-Mataró i enguany també ho faran els de la línia Barcelona-Granollers-Girona. El nivell intermedi, que acollirà el vestíbul de l’estació i l’aparcament, està en l’última fase d’execució, i es treballa en l’estructura del nivell superior, el dels serveis d’alta velocitat.
Aquesta actuació contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com és el número 9, que fomenta infraestructures sostenibles, fiables i de qualitat.
Fotografia: plànol de la planta de l’estació d’alta velocitat.