Han estat distingides pel districte una entitat que recolza la gent gran i una activista veïnal.
El 22 de juliol l’Ajuntament de Barcelona va fer públiques les persones i entitats que aquest 2022 rebran aquesta distició en un acte institucional que es celebrarà el mes de novembre al Saló de Cent.
La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó que es va instituir l’any 1997 amb motiu de la celebració del centenari de l’agregació dels pobles del pla per distingir les persones o entitats que amb la pràctica de la seva tasca professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i les virtuts i els valors cívics.
De les vint-i-cinc medalles, cinc són d’àmbit de ciutat i vint a proposta dels districtes.
En el cas de Sant Andreu un dels reconeixements ha estat per l’Associació per a la Defensa de la Gent Gran (ADEGG), que treballa en favor dels drets de la gent gran a través de la participació en institucions i fórums, i a través de les activitats i serveis oferts als socis i simpatitzants. Té la seva seu al recinte de la Fabra i Coats.
L’altre ha recaigut en la persona de Montserrat Llopart, llargament vinculada en les reivindicacions i lluites per a la millora de les condicions de vida del barri de la Trinitat Vella.
Les altres 18 medalles a proposta dels districtes han quedat repartides de la següent manera:
Ciutat Vella:
- Escola Baixeras, en el seu centenari, en reconeixement de la comunitat educativa.
- Mercè Amor, en reconeixement de la seva trajectòria personal i política, amb la justícia social com a horitzó, i de la seva vinculació i compromís amb el barri del Raval.
L’Eixample:
- L’Associació La Merienda, per la tasca dedicada a la integració de persones en risc d’exclusió social, a través del suport emocional, l’acompanyament i la inserció laboral.
- Josep M. Conesa, per la seva vinculació de més de 40 anys al barri de Sant Antoni, dedicat a crear complicitats amb el teixit associatiu.
Sants-Montjuïc:
- Concepció Pérez, pel seu activisme veïnal vinculat a l’Associació de Veïns i Comerciants d’Hostafrancs.
- Unió Esportiva de Sants, en l’any del seu centenari, per la trajectòria d’educació a través de l’esport i l’arrelament al districte.
Les Corts:
- Associació de Veïns de Zona Universitària, en reconeixement de la tasca reivindicativa i de les fites aconseguides per a la millora de les condicions de vida del barri.
- Colla de Diables i Timbalers d’Itaca, per la trajectòria dedicada a agrupar famílies i infants al voltant de les tradicions catalanes i amb la cultura del foc com a bandera.
Sarrià – Sant Gervasi:
- Josep Arisa, per la seva contribució al coneixement i difusió del patrimoni i la història del barri del Farró i del districte.
- Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri – Fundació Valors, per la tasca i repercussió social i humanística en els camps de l’espiritualitat, l’educació, la salut, l’art o la cohesió social.
Gràcia:
- Sonsoles Santís, en reconeixement de la seva trajectòria vinculada a activitats socials, comunitàries, artístiques i de bon veïnatge del districte.
- Grup Atra, per la tasca social en favor de les persones que travessen moments de dificultat vital i el treball en favor de la inclusió i la lluita contra els estigmes.
Horta-Guinardó:
- Unió Atlètica d’Horta, pels cent anys d’història, dedicada a la formació integral de persones a través dels valors de l’esport.
- El Pou. Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, per la tasca de divulgació i defensa de la història i el patrimoni dels barris del districte.
Nou Barris:
- Fundación Adapta2, per la tasca dedicada a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, fent servir l’esport com a espai d’afirmació personal i col·lectiva.
- Associació de Comerciants de Zona Nord, per la implicació amb el barri creant espais de cohesió a través del comerç.
Sant Martí:
- Francisco Narváez, per la seva trajectòria com a responsable municipal vinculat al districte.
- Coordinadora d’Entitats del Poblenou, en reconeixement del lideratge en el foment i la defensa de la xarxa associativa del Poblenou i la coordinació de festes populars i tradicionals.
Per altra banda, les medalles d’àmbit de ciutat del 2022 s’han atorgat a:
- Emilia Giménez, coneguda artísticament com a Lita Claver, la Maña, per la seva trajectòria artística i empresarial en el món del teatre i del music-hall.
- Empar Pineda, en reconeixement de la seva lluita des del feminisme en favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i com a activista dels drets LGTBI.
- Pedro Clarós, per la seva trajectòria professional en el camp de l’otorrinolaringologia, aplicada també a la seva tasca social en països del tercer món.
- Jordi Raich, per la seva tasca com a expert en ajut humanitari, investigador i divulgador.
- SOS Racisme, per la tasca de més de 25 anys en defensa dels drets humans, des de l’acció antiracista, a proposta del Consell de Ciutat.
Fotografia de portada: collage amb una imatge de l’ADEGG i un retrat de Montserrat Llopart | adegg.cat i memoriavisualtrinitatvella