La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. L’acte de lliurament se celebrarà el dia 11 de juliol a les 19 hores al Teatre Monumental de Mataró.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.
Enguany es compleixen quaranta anys que el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear la Creu de Sant Jordi. El guardó es va instaurar “amb la finalitat d’honorar les persones que per llur esforç s’hagin destacat marcadament pels serveis prestats a Catalunya en el pla cívic i cultural (…)”.
Durant els primers anys, i a causa de la necessitat de reconèixer una gran quantitat de personalitats i entitats que no havien pogut ser distingides per la supressió de les institucions legítimes de Catalunya, el nombre de guardons va ser molt alt i no ha estat fins als darrers anys que el Govern va incorporar criteris d’igualtat de gènere en la concessió de la Creu de Sant Jordi.
Enguany el Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2022 a 20 personalitats i 10 entitats rebran la distinció el dia 11 de juliol a les 19 h al Teatre Monumental de Mataró.
Una de les entitats reconegudes és andreuenca. Es tracta, ni més ni menys, que de la Societat Cultural i Esportiva La Lira que rep el premi per la seva valuosa contribució, des de 1870, al dinamisme cívic, cultural i esportiu de Sant Andreu de Palomar. Des dels seus inicis, ha estat dedicada al foment de les arts i de l’esport. Actualment, la seva seu acull diverses seccions vinculades a diferents disciplines, com ara el Club Escacs La Lira, el Club Tennis Taula Sant Andreu, el Club de Ball Esportiu Balles? i el Club de Rol Mistery Lands. També entitats del món de la cultura popular i tradicional com el Grup Sardanista Maig o l’Orfeó La Lira. Les arts escèniques també hi tenen un pes destacat i es pot gaudir de la programació regular dels grups residents La Lira Teatre, Somni Teatre Solidari i Teatre Fòrum Giravent sempre amb la possibilitat de tastar bons plats, entrepans i begudes diverses al seu bar restaurant.
Les altres nou entitats són Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova, El Círcol de Reus, Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, Companyia Elèctrica Dharma, Estopa, Fundació del Gran Teatre del Liceu, Laboratoris Hipra, SA, Joventut de la Faràndula, Orfeó Vigatà.
Les persones premiades són Fàtima Ahmed, activista social; Maria Carme Cardó i Soler, professora; Mari Chordà Recasens, artista; Joan Carles Doval Garcia, productor discogràfic; Rosa Maria Duran i Gili, professora i intèrpret; Carme Elias Boada, actriu; Josep Espunyes i Esteve, escriptor; María del Carmen Llasat Botija, física; Jaume Mateu Bullich, Tortell Poltrona, pallasso; Josep Minguell Cardenyes, pintor muralista; Maria Olivares i Usac, professora, política i activista; Laia Palau Altés, esportista; Lluís Parés Ramoneda, pagès; Jordi Puig Suari, enginyer; Miquel Strubell i Trueta, sociolingüista; Hisao Suzuki, fotògraf; Lluís Torner Sabata, físic; Carme Trilla i Bellart, economista; Marina Vilalta i Fajula, pastora; Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja, artista plàstic i esmaltador.
Qui vulgui llegir els mèrits de les entitats i persones guardonades ho pot fer picant aquest enllaç: creus de Sant Jordi 2022.
Fotografia: edifici de l’associació al carrer de Coroleu | poblesdecatalunya.cat