Els nous trens seran més sostenibles i més accesibles.
La comanda de 50 trens de les sèries 7000 i 8000, per import de 318,85 milions d’euros, és l’operació de compra de material mòbil ferroviari més important de la història de TMB. Actualment, s’estan fabricant a la planta d’Alstom a Santa Perpètua i substituiran la totalitat de les actuals sèries 2000, 3000 i 4000, és a dir, la majoria de material rodant de les línies 1 i 3.
Els trens substituïts són els més antics del parc mòbil del metro als quals se n’afegeixen 2 per ampliar la flota de la línia 3. Així s’accelera un procés de renovació que augmentarà la fiabilitat del servei i eliminarà la presència d’amiant en el material mòbil de la xarxa.
La seva entrada en servei comercial està prevista entre finals de maig (primera unitat per a la L3) i finals de juny (primera unitat per a la L1). A partir d’aquesta data, Alstom té previst entregar 2 trens al mes per a cadascuna de les línies.
Evolució en la sostenibilitat i accesibilitat
L’adquisició d’aquests nous trens tenen criteris de sostenibilitat i accessibilitat en línia al Pla Estratègic 2025 de TMB que busca, entre d’altres objectius, reduir més de 17.000 tones de CO2. Això s’aconseguirà amb diferents mesures com la reducció d’un 6% del consum energètic en el metro, mitjançant l’aplicació de tecnologies que permetin recuperar la pròpia energia generada pels trens.
També s’hi inclouen condicions d’accessibilitat per complir no sols la normativa espanyola i catalana vigents, sinó també les directrius dels països de l’entorn que inspiren el futur Codi d’Accessibilitat de Catalunya. Les unitats, formades per cinc cotxes interconnectats, s’equiparan amb telecomandaments i sensors per a una gestió del manteniment del material mòbil.
Respecte dels trens actuals, els nous es distingiran per la facilitat d’accés, la il·luminació (100% de leds), l’ergonomia de l’interiorisme, els sistemes d’informació i càmeres de videovigilància en temps real, el baix nivell de soroll i la disponibilitat de ports USB per a la càrrega de dispositius mòbils (una comoditat que ara es troba únicament a la línia 2).
Per potenciar l’accessibilitat, s’han tingut en compte els criteris marcats per TMB i la supervisió de la Fundació ONCE. El resultat és que, a més dels avisadors lluminosos i sonors ja coneguts, les portes i els passadissos seran més amples, els quatre espais per a persones amb mobilitat reduïda estaran sensoritzats i les portes més pròximes tindran obertura automàtica en totes les estacions.
Fotografia: frontal dels nous models | TMB