Amb aquests canvis l’Ajuntament espera aconseguir un model definitiu que agradi al veïnat i que es pugui implantar a la resta de Barcelona.
Segons informa l’Ajuntament, avui es completa en una part de Sant Andreu una nova fase del que fou anomenat, perquè ara sembla que ja no s’utlitza, ‘porta a porta’ i que ha anat passant per diversos períodes en funció d’un procedir municipal que es pot denominar d’encert i errada o qui l’encerta, l’endevina.
Ara es posen en marxa un seguit de canvis que es van plantejar i debatre en el marc de la comissió de seguiment de la recollida selectiva. Aquestes modificacions se centren, sobretot, en la flexibilització de la recollida de la fracció orgànica, és a dir, que a partir d’ara totes les famílies afectades per aquest pla, en total 5.518, no solament unes quantes com fins ara, poden deixar la matèria orgànica a l’hora que els convingui o bé a les bústies metàl·liques grises o bé als nous contenidors marrons fent servir la seva clau/targeta digital.
Les deixalles de paper, plàstic, rebuig i vidre (contenidor verd de sempre) segueixen el model implantat ja fa temps.
Bonificació i reducció del soroll
També ha entrat en vigor la bonificació del 30% de la taxa de recollida de residus domiciliaris per a tots els veïns i veïnes de l’àmbit del porta a porta que fan més de quaranta aportacions de la fracció orgànica durant l’any.
Una altra mesura que s’ha desplegat durant els darrers mesos és la referida a la reducció del soroll en la recollida. A més de modificar les rutes per minimitzar les maniobres dels vehicles, s’ha procedit a renovar els camions de recollida i se n’han introduït sis de nous, cinc de gas natural i un d’elèctric, l’últim dels quals arriba aquesta mateixa setmana.
Nou punt d’informació
A més, per reforçar la informació sobre els canvis, fins al 29 de gener hi ha un nou punt d’informació i repartiment de clauers per a bústies i contenidors a la plaça de les Palmeres, que funcionarà els dilluns, els dimecres i els divendres de 15.00 a 20.00 hores i els dimarts, els dijous i els dissabtes de 10.00 a 15.00 hores. L’oficina situada al recinte Fabra i Coats continuarà funcionant. També podeu consultar el web específic del porta a porta.
Un percentatge superior a l’establert
Segons informa l’Ajuntament, la recollida selectiva en l’àmbit del porta a porta a Sant Andreu de Palomar es manté estable al voltant del 80%, un percentatge que supera l’establert al Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2017-2025 i l’Acord metropolità pel residu zero, que marquen com a objectiu arribar al 55% el 2025, al 60% el 2030 i al 65% el 2035. Al conjunt de la ciutat, però, la recollida selectiva es troba estancada al voltant del 38%.
A més de basar-se en una directiva europea, d’aplicació obligatòria, la separació de residus en les diferents fraccions abarateix de manera notable el cost econòmic de la gestió, ja que, quan no se separa, el procés de recollir i reciclar té un cost per habitant més alt.
Fotografia: nou contenidor intel·ligent de fracció orgànica | redacció