El 2022 serà l’any del començament de les obres.
Arran de la construcció del centre logístic d’Amazon a Bon Pastor, just al costat d’aquest en la frontera entre Sant Andreu i Sant Martí, es va suscitar la qüestió de la gran quantitat de circulació rodada que l’empresa generarà en el seu entorn. I les mirades, lògicament, es van adreçar al raquític pont que és objecte de critiques per part del veïnat de la zona des de fa un munt d’anys.
La solució arribarà, si els terminis es respecten, el pròxim any gràcies a unes queixes que van prendre forma a la primavera del 2019 a través de la plataforma Decidim Barcelona que permet, a més de la recollida presencial, la recollida digital de signatures dintre del sistema de participació ciutadana que l’Ajuntament va posar en vigor des del 2017: amb 3.750 firmes, una proposta es pot presentar al Plenari del Consell Municipal del Districte.
La comissió promotora de la iniciativa del pont del carrer de Santander va estar formada per l’AVV Sant Martí de Provençals, l’AVV Trajanaverda, l’Associació de Veïns la Palmera Centro, La Pau AVV i l’AVV Verneda Alta.
Aquestes entitats van sumar 4.458 signatures vàlides, per la qual cosa es va presentar al plenari del 20 de desembre de 2019 del Consell Municipal del districte de Sant Martí, que va aprovar per unanimitat el començament dels tràmits per aprovar el projecte de construcció d’un pont al carrer de Santander i la reforma del tram del mateix carrer que va del pont a la rambla de Prim.
Des de fa temps, es reivindica que aquest pont, que resol el pas de les vies del tren de la costa i que comunica Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, és una estructura inapropiada pel pas dels vehicles pesants que l’utilitzen i obliga als vianants a utilitzar una passera metàl·lica no adaptada i de difícil accés.
Per això, es reclama una intervenció radical per fer un nou pont accessible, segur i compartit amb persones, vehicles i bicicletes. Aquesta acció també afavoreix la comunicació entre els districtes de Sant Martí i de Sant Andreu.
La plataforma decidim.barcelona, en auge constant
La del pont de Santander va ser la segona iniciativa que permetia, a més de la signatura presencial, la signatura digital a través de decidim.barcelona.
De fet, ja són moltíssimes les ciutats, institucions i entitats que utilitzen la plataforma adaptada a les pròpies necessitats, tant a Catalunya, com a l’Estat espanyol i arreu del món.
L’ús expansiu de Decidim, de naturalesa absolutament oberta i de programari lliure, també permet evolucionar, adaptar i millorar constantment la plataforma, i aquests factors ajuden a garantir la qualitat democràtica dels processos participatius.
Fotografia de portada: projecte previst | Ajutament de Barcelona.
Fotografia interior: aspecte actual del pont | Foto arxiu Ajuntament de Barcelona