La Generalitat aportarà 5,5 milions d’euros al projecte municipal per construir habitatge social.
Fa molts anys que el veïnat de Trinitat Vella sent la cantarella que el conjunt d’edificis de la part més alta del barri més septentrional del districte (seu d’una presó de dones, després de joves i actualment un centre penitenciari obert) desapareixerà per donar lloc a una nova urbanització amb uns 450 habitatges socials i diversos equipaments. Tanmateix, en el darrer mes s’han donat passos molt importants per aconseguir-ho.
Fins i tot, el 2019 la pròpia alcaldessa demanava disculpes pel retard de tota aquesta operació quan va informar sobre l’adjudicació de la redacció del projecte dels dos primers edificis d’habitatges als entorns de la presó per tal de reallotjar veïnat de la zona i que suposaven la posada en marxa del projecte.
S’ha de recordar que per tal de fer-ho possible l’Ajuntament i la Generalitat havien arribat a un acord segons el qual el centre en règim obert de Trinitat Vella i el de dones de Wad Ras es traslladarien deixant lliures els terrenys per a l’Ajuntament de Barcelona, mentre que aquest es comprometia a buscar un parell de parcel·les a la Zona Franca on el Departament de Justícia podria construir les instal·lacions de relleu. Aleshores es va calcular que el trasllat es podria dur a terme entre el 2021 i el 2022.
L’abril de 2020 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat l’operació de cessió de dos terrenys municipals de 20.000 i 6.500 m2 amb aquella finalitat. Mentre que, finalment, la Generalitat ho va fer el 30 de novembre tancant així el procés de ratificació de les dues administracions implicades que era el pas definitiu que mancava per tirar endavant tot el pla.
La signatura de la Generalitat inclou que transmetrà i alienarà a favor de l’Ajuntament els terrenys de Trinitat Vella més un import de 5,5 milions d’euros, perquè hi pugui construir habitatge social. També es contempla la neteja dels terrenys, en els quals hi havia restes de l’activitat industrial que s’havia desenvolupat a la zona repartint els costos de la descontaminació.
A més, el text recull la construcció d’habitatges de protecció oficial on ara hi ha la presó de Trinitat i el seu entorn. En el moment en què els terrenys de la presó siguin de l’Ajuntament de Barcelona, s’iniciarà la construcció d’una primera fase per a les persones afectades per processos de reallotjament. En fases successives, es construirà la resta d’immobles.
El centre penitenciari relleu de la Trinitat pressupostat per al 2022
El dijous 11 de novembre, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va donar a conèixer el pressupost del seu departament per al 2022 durant la seva compareixença davant la comissió de Justícia del Parlament.
La xifra puja a 1.092 milions d’euros, un 4,1% més que l’anterior, ja que inclou la licitació de les obres del futur centre penitenciari obert de Barcelona, que s’obrirà a la Zona Franca, amb una partida de 34 milions.
Els projectes de les instal·lacions a la Zona Franca
La previsió de la Generalitat és traslladar l’antiga presó de Trinitat Vella i la Unitat d’Homes en règim obert a un solar de 6.500 m2 que suposarà una inversió de prop de 36,6 milions. Tindrà capacitat per a 800 persones i una superfície construïda de 13.000 m2. L’objectiu és que Trinitat Vella quedi buida el 2025 i es pugui estrenar llavors el nou equipament.
Pel que fa a l’actual presó de Wad Ras, es traslladarà a l’altre solar, el més gran dels dos que l’Ajuntament cedeix, amb una superfície de 20.000 m2. Una nova presó amb visió feminista, amb capacitat per acollir al voltant de 600 internes i una superfície construïda de prop de 55.000 m2. La inversió en aquest nou equipament se situa entorn dels 90 milions d’euros. La previsió és que Wad Ras quedi buida el 2027 i es pugui estrenar el nou centre el mateix any.
Història i actualitat del Centre Obert de Barcelona (Trinitat)
La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1963 com a presó de dones i el 1969 les Creuades Evangèliques de Crist Rei la van dirigir. A principis del 1983 va començar la seva reconversió com a centre penitenciari de joves. La presó es va tancar definitivament al desembre de 2008 i a partir de llavors es va reconvertir en un centre obert, amb una capacitat de 450 places on els interns treballen a l’exterior i fan tractament durant el dia, treballant les seves necessitats individuals de reinserció i, hi pernocten.
Fotografia de portada: façana de l’actual centre obert | elestado.net
Primera fotografia interior: els pisos del futur a la zona de la presó | Ajuntament de Barcelona
Segona fotografia interior: exterior de la nova presó | Bimplicity.com