Més de 200 persones usuàries de la Xarxa de Salut Mental posen de manifest els beneficis de la pràctica esportiva per la salut mental.
Amb el lema ‘El moviment, el millor tractament’, aquesta jornada solidària amb La Marató ha aplegat, al Centre Esportiu Municipal Can Dragó, més de 200 persones usuàries de la Xarxa de Salut Mental. Acompanyades pels seus equips socioeducatius, han practicat fins a una dotzena d’activitats esportives diferents de forma simultània: atletisme, bàsquet, rugbi, pàdel, beisbol, etc.
Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya ha estat l’encarregada de donar la benvinguda dels i les participants d’aquesta jornada que ha estat impulsada pel Clúster Salut Mental Catalunya, l’aliança Otsuka-Lundbeck, Sport2live, CPB Salut Mental i N&S, per difondre la rellevància de l’esport en la prevenció, el tractament i la rehabilitació de les persones amb patologies mentals.
La pràctica d’exercici de forma regular aconsegueix alleujar els símptomes de depressió i angoixa, millorar les funcions mentals, l’autonomia, l’autoestima i la sensació subjectiva de benestar i felicitat, entre d’altres.
“La pràctica esportiva té beneficis immediats en la salut mental de les persones, però el més important és aconseguir mantenir aquest hàbit en el temps. D’aquesta manera, aconseguirem un efecte positiu sobre la salut mental global de les persones i no només la sensació del moment”afirma Joan de Pablo, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Germans Trias, un dels centres assistencials de referència i socis del Clúster Salut Mental Catalunya.
Les entitats que conformen el Clúster Salut Mental Catalunya aposten per la millora de l’autonomia i el benestar de les persones amb trastorns mentals i entenen que l’esport és un element clau en la recuperació física, mental i social d’aquestes persones.
En aquest sentit, Daniel Roca, del Clúster Salut Mental Catalunya, explica que la trobada d’avui “és un projecte de diferents organitzacions sòcies que volen donar visibilitat i rellevància a la importància de la pràctica esportiva per la salut mental. El rol del clúster ha estat articular aquesta proposta i congregar tot el seu ecosistema format pels diferents actors que formen part de la cadena de valor de la salut mental i les neurociències, per fer-la realitat”.
I així ha estat. En total, a la trobada hi han participat més de 200 persones usuàries de la Xarxa de Salut Mental que han volgut gaudir d’aquesta jornada festiva i solidària. El total de la recaptació es destinarà a La Marató per a la investigació en salut mental.
Centres participants
Entre els centres participants trobem la Unitat Terapèutica Acompanya’m de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona; el Club Social Dreta de l’Eixample, la Residència Llar Tres Pins, el Club Social Esquerra de l’Eixample i la Residència Llar Begur de CPB Salut Mental; el Servei Rehabilitació Comunitària Cornellà de Llobregat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu; el Club Social i el Casal de la Fundació Marianao; CAS Hospitalet de Llobregat; el Centre Residencial Viladrosa del Grup SOM VIA; el Consorci Sanitari de l’Anoia; la Llar Residencial de la Fundació Via Guasp; el centre valldaura d’Amalgama7 i diferents centres del Grup Pere Mata i Benito Menni CASM- Germanes Hospitalàries.
El Clúster Salut Mental Catalunya
El Clúster Salut Mental Catalunya és una organització que treballa per generar un ecosistema que promogui la salut mental de les persones, impulsant la millora de la competitivitat de les empreses, així com dels seus i els seus professionals, a través de la innovació, la col·laboració interdisciplinària i la internacionalització.
Actualment, està format per 63 organitzacions que formen part de la cadena de valor de la salut mental i les neurociències. Entre els socis hi trobem hospitals, centres de recerca, ‘partners’ tecnològics, universitats, empreses tecnològiques o de serveis, farmacèutiques, ajuntaments o entitats terapèutiques.