Concerts, exposicions, xerrades, teatre, ball, cant coral, escacs, tennis taula i més al carrer de Coroleu, 15.
Durant el mes d’octubre els ateneus, casals de barri i centres cívics ja han posat en marxa el desenvolupament de la seva oferta de lleure i de formació per al nou curs que tan necessària i enriquidora resulta per al veïnat per tal de completar la setmana amb alternatives engrescadores que ajuden a deixar enrere durant una bona estona les preocupacions quotidianes.
Ara que les hores de llum van minvant i que el canvi d’horari accelerarà enfonsant-nos encara més en la foscor des de primera hora de la tarda, s’ha d’agrair la font de llum i de vida que aquestes entitats propaguen en el seu entorn.
Al carrer de Coroleu i voltants és el cas de La Lira que, a més, disposa d’un servei afegit que altres equipaments d’aquest tipus no tenen: el seu bar i restaurant que bull d’animació durant moltes hores.
A més d’aquest clàssic de l’entitat que té la seva pròpia dinàmica, La Lira ha emprat l’estiu per endreçar tot el conjunt d’activitats que porta realitzant durant els darrers anys de manera que la Patricia Prieto, gestora i dinamitzadora del centre, en conversa amb Andreuenc explica que la programació del centre es divideix actualment en vuit eixos d’actuació.
Per exemple, el projecte ‘Fem Xarxa!’ és un servei gratuït del districte per assessorar, formar i acompanyar les entitats que així ho requereixin en el descurs de les diferents gestions que es vuen obligades a realitzar al llarg de l’any. A més, La Lira té diversos espais que posa a disposició per tal de realitzar tallers o cursos que puguin resultar profitosos o interessants.
En una línia semblant, l’anomenat ‘Cicle de sensibilització’ és una programació gratuïta i oberta a tothom per tal d’organitzar actes de recolzament i suport (tallers, xerrades, projeccions, etc.) a l’entorn de dates que celebren reivindicacions socials com el Dia de la Dona.
La divulgació d’una campanya, d’una efemèride o d’una obra artística, per exemple, també es pot aconseguir mitjançant les exposicions que entitats o particulars poden mostrar a l’espai de l’entitat especialment reservat per aquesta finalitat
En un àmbit més festiu, La Lira compta amb el seu propi cicle de música folk amb quatre concerts gratuïts entre els mesos de febrer i maig, i un festival de cloenda al juny per tal de donar a conèixer artistes emergents al territori. A més participa activament en les festes tradicionals (Carnaval, Sant Jordi, Sant Joan, la Mercè, la Castanyada, etc.) amb actes gratuïts especialment destinats al públic familiar.
Tot això sense oblidar que La Lira va néixer l’any 1870 per formar una coral, l’Orfeó La Lira, encara en actiu, i que altres seccions amb molta història i categoria s’han anat afegint al llarg de la seva trajectòria fins a comptar actualment amb 8, entre les quals destaquen, a més de la ja esmentada, el Club de Ball Esportiu Balles?, el Club d’Escacs La Lira, el Grup Sardanista Maig, el grup Somni’TS Teatre Solidari i el Tennis Taula Sant Andreu.
Una de les iniciatives que més interès ha despertat darrerarament ha estat la possibilitat de baixar al refugi que es va preparar amb aquesta finalitat fa uns anys quan es va dur a terme la rehabilitació de l’edifici. Les visites es tornaran a programar per un mòdic preu a través del correu electrònic de l’entitat les tardes de dimarts i dijous i els matins de dissabte.
La Patricia Prieto recorda al veïnat que La Lira és una entitat que té un nombre important de socis i de sòcies, però que alhora està a disposició de tot el veïnat del districte, ja sigui a nivell particular o associatiu, per tal de recolzar activitats que resultin enriquidores per als andreuencs i andreuenques.
La Societat Cultural i Esportiva La Lira diposa d’un web per a més informació: www.scelalira.cat.
Fotografia: Fotografia: façana de La Lira | Oriol Mercader