Ha començat el condicionament de la Plaça de les Dones de Motor Ibèrica, un espai cèntric molt degradat.
El 21 de juny es van conèixer els resultats definitius dels pressupostos participatius en els quals la ciutadania va decidir com invertir els 3.000.000 d’euros que li pertocaven al Districte de Sant Andreu. Els projectes que van resultar escollits van ser aquests nou:
- Millorem el parc de la Pegaso,
- Construïm el primer parc inclusiu de Barcelona als Jardins de Massana,
- Renovem la vorera de l’avinguda Meridiana davant del CAP Sant Andreu,
- Pacifiquem una zona del casc antic de Sant Andreu de Palomar,
- Fem un pati més inclusiu a l’Escola El Sagrer,
- Renovem el paviment del passeig de Fabra i Puig,
- Pacifiquem l’entorn de l’Escola Ramon Llull,
- Reformem la seu de l’entitat T’acompanyem,
- Instal·lem aplicacions per a la subtitulació simultània d’esdeveniments en 16 equipaments del districte.
Entre els que van quedar fora hi era el que va proposar el Consell de Barri de Sant Andreu de Palomar que es va presentar amb el següent enunciat: ‘Remodelem la plaça de les Dones de Motor Ibèrica i millorem els Jardins d’Elisa Garcia Saez’ i amb un pressupost calculat en 580.000 euros. Malauradament per als seus promotors, va aconseguir 848 vots que van resultar insuficients per figurar entre els guanyadors.
Tanmateix, la setmana passada la Plaça de les Dones de la Motor Ibèrica va aparèixer rodejada per unes tanques que preludiaven l’inici d’obres que amb el pas dels dies s’ha confirmat.
Al web de l’Ajuntament del districte hi ha aquesta minsa explicació sobre les característiques de la intervenció: “L’objectiu dels treballs és millorar tot l’emplaçament públic i dignificar l’espai en memòria de les obreres que van lluitar pels drets col·lectius. Els treballs han començat aquest agost i s’allargaran en els propers mesos. Amb aquesta actuació també es millorarà l’entorn de l’església del poble, que cada vegada es consolida més com a espai d’esbarjo entre la població del territori.”
El fet històric que recorda el nom de la plaça
A inicis de juny de 1976, sis mesos i 10 dies després de la mort del dictador Francisco Franco, en una de les empreses automobilístiques més importants de l’Estat espanyol, la Motor Ibérica, els seus treballadors eren en vaga demanant augment salarial i condicions laborals més dignes.
Fer vaga a l’any 1976 era quelcom feixuc i a voltes perillós. Les dones dels treballadors de Motor Ibérica van voler solidaritzar-se amb els seu companys i van protagonitzar una tancada de suport. La parròquia de Sant Andreu de Palomar, aleshores dirigida per dos capellans progressistes com Josep Camps i Ignasi Pujadas, va acollir la tancada. Les dones amb llurs fills van romandre 28 dies tancades amb el suport de veïns i veïnes de Sant Andreu de Palomar que, a través de l’Associació de Veïns, van recollir aliments i roba per a les valentes dones de Motor Ibérica.
Durant el temps que va durar la tancada alguns marits van voler recollir les seves dones i fills i fer-los retornar a casa. No se’n sortien sols. N’hi havia que ni tan sols sabien fer-se una truita. Les dones, tossudes i decidides en continuar la lluita solidària, van decidir romandre tancades. La premsa diària de l’època, a excepció del diari progressista Tele-eXpres, va obviar que la tancada era protagonitzada per dones i pels fills d’aquestes. Més enllà de les fronteres de l’Estat Espanyol van arribar mostres de solidaritat d’organitzacions polítiques i associacions humanitàries.
El 28 de juny, revetlla de Sant Pere i Sant Pau, les dones foren desallotjades per la força de la parròquia. L’acord entre l’Estat espanyol i el Vaticà de no utilitzar la força i d’entrar amb armes en edificis i institucions religioses no es va acomplir. Portes esbotzades per la força, rebombori de calaixos i trencadissa de cadires i matalassos en són la mostra del desallotjament de les forces de l’ordre públic.
Aquest apunt històric és un resum de l’article que en Pau Vinyes va escriure el 2017 per a Andreuenc explicant els fets que van justificar el nom de la plaça. El text complet es pot llegir en aquest enllaç.
Fotografia de portada: estat de les obres avui in situ / redacció.
Fotografia interior: Fotografia: Grup de dones de Motor Ibérica amb el dirigent estatal de Comisiones Obreras, Marcelino Camacho | Pilar Aymerich