Aquests dies de principi de juliol molts, joves de 16 anys estan pendents de la publicació de la llista d’alumnes admesos al centre que han escollit i de la llista d’espera per tal de formalitzar la matrícula a un centre de Batxillerat o de Cicles.
El pas de l’ESO als estudis postobligatoris és un dels moments més importants en la carrera acadèmica de qualsevol jove del país ja que una tria que no sigui satisfactòria pot provocar l’abandonament definitiu de la seva formació, la recerca de treballs de poca qualificació i, per tant, remuneracions molt baixes que poden abocar a una situació de marginalitat.
L’Escola Municipal de Segones Oportunitats va obrir el 2019 al carrer de Capella, 10, a Navas, com el primer servei municipal d’aquestes característiques a Catalunya ja que es tracta d’un servei socioeducatiu per refer trajectòries vitals educatives a joves de la franja de 16 a 20 anys que han experimentat abandonament escolar prematur i que es troben en situació de vulnerabilitat social.
El servei té com objectius acompanyar i capacitar aquests joves per tal que puguin traçar un projecte de vida propi i retornin al sistema educatiu o tinguin un projecte professional.
L’EM20 es va plantejar en fase de prova pilot mitjançant un contracte de serveis per a la gestió del centre amb una UTE participada per la Fundació el Llindar i Salesians Sant Jordi. Ells es caracteritzen per treballar a partir d’una metodologia que ofereix a aquests joves itineraris formatius personals, flexibles i de continuïtat des d’un abordatge integral, individualitzat, a través de l’acció tutorial dels aprenentatges, l’atenció psicològica i la coordinació amb altres dispositius especialitzats de la ciutat.
Els i les joves matriculats a l’EM2O reben durant dos anys un conjunt d’accions formatives en competències bàsiques i transversals, i fins a 1.000 hores de formacions tècnico-professionals gratuïtes. Aquesta última part es desenvolupa a partir del segon any en centres públics o privats acreditats oficialment i adscrits a l’Escola Municipal Segones Oportunitats.
A més a més, desenvolupen activitats de lleure educatiu i esport un cop a la setmana respectivament, i es cobreixen les despeses de transport i un esmorzar reforçat per a cada jove.
L’Escola Municipal Segones Oportunitats atén actualment 55 alumnes, (dels 60 inicials 5 han causat baixa per causes diverses- canvi de domicili, absentisme continuat o ingrés hospitalari). D’aquests, 25 van accedir a l’escola el setembre de 2019 i 30 més es van incorporar el setembre 2020.
Balanç dels curs 2020-21 i futur immediat
L’alumnat que va començar al centre l’any 2019 i que aquest curs ha fet dos anys, està actualment desenvolupant diferents projectes formatius. Dels 25 joves d’aquest segon any, 17 estan fent formacions post obligatòries i, per tant, han fet retorn al sistema educatiu, i 8 fan formacions professionalitzadores per una futura inserció laboral. Aquests joves continuen mantenint la vinculació amb l’Escola que els fa un seguiment intensiu.
La tipologia de joves es caracteritza perquè prop de la meitat són de procedència extracomunitària, hi ha un predomini de nois, de famílies de rendes baixes, residents als districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Nou barris, i que majoritàriament no han graduat l’ESO.
L’Escola Municipal de Segones Oportunitats (EM2O), impulsada per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2019, ha acabat avui el segon curs. I ho ha fet tancant l’etapa com a projecte pilot i amb l’objectiu d’obrir, el curs vinent, com un servei socioeducatiu per abordar l’abandonament escolar consolidat.
L’Ajuntament està treballant en l’ampliació i el creixement del projecte en tres línies:
- L’augment de 15 places per tal de poder incorporar 45 joves cada any;
- La descentralització de l’EM2O, actualment a l’equipament del barri de Navas, amb l’obertura d’una antena a l’Espai Jove de les Basses al districte de Nou Barris;
- L’ampliació de l’itinerari formatiu, donades les circumstàncies dels cursos de pandèmia, fins a 3 anys en aquells casos on calgui consolidar el treball socioeducatiu.
Fotografia: grup d’alumnes treballant en el seu futur | Ajuntament de Barcelona