Ahir el Today’s Doodle, il·lustrat per l’artista convidada amb seu a Baltimore, Ashanti Fortson, va celebrar el 122è aniversari del neuròleg britànic jueu d’origen alemany, el professor Sir Ludwig “Poppa” Guttmann, fundador del moviment paralímpic que aquest estiu tornarà a ser notícia mundial des del 24 d’agost fins al 5 de setembre amb motiu dels Jocs Olímpics que se celebraran a Tòquio.
El lligam de Ludwig Gutmann amb el districte de Sant Andreu va ser possible gràcies a la tenacitat i l’esforç del Sr. Guillermo González Gilbey (1926-1987), qui va patir el 1958 un accident de trànsit que el va deixar tetraplègic i va després va experimentar la falta d’atenció mèdico-rehabilitadora adequada, per la qual cosa va viatjar a Anglaterra per rebre tractament.
Allà, gràcies a les tècniques desenvolupades pel Dr. Ludwig Guttmann, va comprovar que era possible assolir el grau de rehabilitació necessari per recuperar una vida activa i satisfactòria malgrat les grans limitacions físiques i, en tornar a Espanya, va impulsar la creació d’un centre hospitalari especialitzat on altres persones amb una lesió medul·lar poguessin rebre a Barcelona la mateixa atenció rehabilitadora especialitzada.
El seu entusiasme i voluntat van fer possible, el 27 de novembre de 1965, la inauguració a Barcelona del primer hospital d’Espanya dedicat al tractament i la rehabilitació integral de les persones afectades per una lesió medul·lar. Situat al barri de La Sagrera, el nou hospital va ser anomenat en honor al Dr. Guttmann.
El Dr. Miquel Sarrias Domingo (1930-2002), cirurgià format a Oxford i deixeble del Dr. Guttmann, va assumir la direcció de l’Institut Guttmann, contribuint fins el dia de la seva jubilació l’any 2000 a l’establiment d’una cultura institucional pròpia, basada en el rigor assistencial i l’humanisme.
La biografia de Ludwig Guttmann
Guttmann va néixer a Tost, Alemanya (ara Toszek, Polònia), aquest dia de 1899 i va rebre el seu doctorat el 1924. Posteriorment va començar la investigació sobre lesions de la medul·la espinal i va realitzar diversos procediments neurocirúrgics, arribant a ser destacat com un dels principals alemanys. neurocirurgians als seus trenta anys. Tanmateix, amb l’auge del partit nazi i l’aprovació de les lleis de Nuremberg el 1933, es va impedir que Guttmann exercís la medicina professionalment. Després de la Kristallnacht el 1938 i la creixent persecució dels jueus a Alemanya, Guttmann es va veure obligat a deixar Alemanya amb la seva família i va poder escapar a Anglaterra el 1939.
A Anglaterra, Guttmann va avançar les seves investigacions sobre paraplegia. El 1944 va posar en pràctica el seu enfocament innovador com a director del Centre Nacional de Lesions a la columna vertebral de l’Hospital Stoke Mandeville. El 1948 va organitzar un concurs de tir amb arc de 16 persones, un dels primers esdeveniments esportius competitius oficials per a usuaris de cadires de rodes. Més tard anomenats “Stoke Mandeville Games” o els “Jocs Olímpics per a Discapacitats”, la competició va demostrar el poder de l’esport d’elit per trencar les barreres per a la discapacitat i va cridar l’atenció de les comunitats mèdiques i esportives mundials.
El 1960, Guttmann va facilitar els Jocs Internacionals de Stoke Mandeville, després dels Jocs Olímpics d’estiu de 1960, el primer de molts Jocs Paralímpics. La seva passió per l’atenció al pacient no va vacil·lar mai; també va fundar la Societat Mèdica Internacional de Paraplegia (la Societat Espinal de la Medul·la Espinal) i la British Sports Association for the Disabled (Activity Alliance) el 1961. Va rebre nombrosos reconeixements per les seves contribucions, la més alta entre que va ser nomenada cavallerosa per Sa Majestat la Reina el 1966.
Avui en dia, els atletes paralímpics són reconeguts per les seves habilitats i èxits. Els Jocs Paralímpics continuen sent un motor per promoure els drets i la independència de les persones amb discapacitat, amb un impacte durador en la igualtat de tracte i oportunitats.
L’evolució de l’Institut Guttmann
Per una banda, el 1999 es va crear l’Institut Universitari de Neurorehabilitació Guttmann que, adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), desenvolupa aspectes docents i de recerca en matèria de neurorehabilitació, tecnologia aplicada a la discapacitat i coneixements de la pràctica clínica. L’any 2002, a fi de respondre a una demanda creixent i d’adaptar-se a les noves necessitats, fou inaugurat a Badalona el nou hospital: un edifici de més de 20.000m2, dissenyat i equipat especialment per a la seva funció. Una obra que fou finançada, en part, per la Fundación ONCE i pel Servei Català de la Salut.
Per altra banda, des de gener de 2019, l’antiga seu de l’Hospital Gutmann a La Sagrera, al Carrer de Garcilaso, després d’anys d’incertesa, va construir unes noves instal·lacions amb el nom de Guttmann Barcelona, on alberga els apartaments Guttmann Barcelona Life, per a la promoció de la vida independent, i l’Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació.
Es tracta, doncs, d’un lloc dedicat a una doble tasca perfectament diferenciada ja que existeix la dimensió clínica especialment pensada per tal d’oferir el millor diagnòstic i els tractaments més avançats per donar resposta als problemes funcionals, tant motors com cognitius i conductuals, que afecten a les persones que pateixen una malaltia neurològica o algun tipus de trastorn neuropsiquiàtric, incloent noves patologies com l’Alzheimer, el parkinson, l’esclerosi múltiple, la fatiga crònica i la fibromiàlgia, o l’atenció precoç i els trastorns d’aprenentatge en el nen.
I, a més, és un centre assistencial altament especialitzat que vol promoure la salut i el benestar de les persones que atén i de llurs famílies atenent a les persones d’una manera integral, holística i personalitzada, generant al seu entorn un ecosistema afavoridor de la salut i del benestar personal, alhora que acompanyar-les en la millora de les seves capacitats funcionals.
Fotografia de portada: el doodle commoratiu d’ahir al cercador Google | google.com
Primera fotografia interior: Ludwig Guttmann amb la reina la reina d’Anglaterra | enlacejudio.com
Segona fotografia interior: l’actual edifici Guttmann a La Sagrera en una imatge d’arxiu | guttmann.com