El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica posa en marxa la seva programació d’activitats amb l’objectiu de ser un espai de referència des d’on afrontar alguns reptes de la societat digital en matèria de participació i empoderament de la ciutadania.
Al mateix temps vol esdevenir un punt de trobada per a comunitats, projectes socials, centres de recerca, el teixit comunitari del seu entorn proper i la ciutadania de Barcelona sobre la cultura digital i les tecnologies democràtiques. Am aquest objectiu, entre els mesos de juny i agost, s’hi desenvoluparan més d’una vintena d’activitats culturals i formatives.
Dins del programa, destaca la trobada del proper 17 de juny «Laboratoris ciutadans per una ciutat democràtica», un espai d’intercanvi d’experiències i construcció col·lectiva on hi participaran una desena d’iniciatives de tot l’estat.
Ja han confirmat la seva participació Ingrid Guardiola del Bolit de Girona, Marcos Garcia comisari i gestor cultural, Ricardo Amasté de Colaborabora, el Citilab de Cornellà de Llobregat, Las Naves de València, La Comunal i l’Ateneu de Nou Barris de Barcelona. La trobada vol ser una oportunitat per explorar vies de colaboració entre laboratoris, projectes i altres espais clau en l’ecosistema de la innovació democràtica i ciutadana.
Una altra de les propostes destacades és la conferència «Democratitzar la ciutat digital: passat, present i futur», una doble sessió coorganitzada amb la Universitat Oberta de Catalunya on es posarà el focus en la reconstrucció de les ciutats digitals en clau democràtica, justa i feminista a partir de la mirada de diferents experts en l’àmbit dels procomuns i la democratització de la tecnologia com Mayo Fuster, Francesca Bria o Michael Donaldson.
Enguany, el Canòdrom també es converteix en un dels espais de la Biennal Ciutat i Ciència amb tres activitats: el taller «Ciutat i joc, repensem l’espai públic amb Minecraft» i les xerrades «Serious games: política i acció social» i «Identitats i gèneres en els videojocs».
Oferta formativa oberta a la ciutadania
El Canòdrom també arrenca la seva oferta formativa enfocada a l’ús i coneixement d’eines de programari lliure. L’Antena Cibernàrium del Canòdrom proposa tres itineraris formatius i diverses sessions monogràfiques per adquirir habilitats i competències digitals i transversals amb programari lliure. Serà l’única antena de Barcelona que treballi amb alternatives als programes de les grans companyies tecnològiques a nivell mundial.
L’objectiu és que la ciutadania aprengui a usar la tecnologia de forma pràctica alhora que adquireixi una perspectiva crítica i ciutadana. En aquest mateix sentit, la programació dels propers mesos inclou una formació d’eines lliures dirigida a projectes socials.
Grades obertes a l’estiu
I amb una estreta colaboració amb el Districte de Sant Andreu es dona el tret de sortida, a l’obertura de les grades, on a partir de la segona quinzena de juny s’obriran per a la circulació dels veins i veines tots els dijous i divendres a la tarda.
Tampoc hi faltaran al programa propostes consolidades al barri del Congrés Indians com el cicle de cinema a la fresca «Grades obertes» que enguany acollirà es dos últims divendres de juny i els dos primers d’agost la projecció de diverses pel·lícules que creuen temàtiques tan properes a l’espai com la ciència-ficció, la tecnologia o el gènere.
Nou residències sobre ciència i tecnologia democràtica
El Canòdrom acull des del mes d’abril nou projectes punters en residència enfocats a la ciència i tecnologia ètica i democràtica. Les residències volen ser un espai estimulant i de creació col·lectiva, on poder intercanviar idees, col·laborar i trobar sinergies amb projectes afins, tot fomentant l’ús d’eines lliures des d’una perspectiva inclusiva.
En l’actualitat hi formen part projectes al voltant dels eixos de feminisme (Biònica, Digital Fems, Technovation Catalunya, FemDevs, Donestech), el vídeojoc crític (Ars Games), les tecnologies democràtiques (Fundació Goteo) i la cultura digital (Estat de cultura i Residències virtuals).
El Canòdrom promociona entre ells l’intercanvi d’idees i d’experiències, compartint el dia a dia amb altres residents i projectes afins. A més, proporciona un espai de treball equipat, accés a aules de formació, sales de reunions i altres zones de l’equipament i els assessora sobre opcions de finançament i facilita informació rellevant pels seus projectes.
Més informació: Programació Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica juny – agost 2021
Fotografia: les grades del Canòdrom | Ajuntament de Barcelona