L’Ajuntament de Barcelona invertirà al districte de Sant Andreu 13,6 milions d’euros en diferents projectes en què el veïnat participarà activament. Les dues accions més rellevants del Pla de Barris 2021-2024 al districte de Sant Andreu són la creació de l’Institut Escola Rec Comtal, a la Trinitat Vella, i el Museu de les Cases Barates, al Bon Pastor, dos projectes molt esperats al territori.
El pressupost global del pla puja fins els 13,6 milions d’euros ja que també s’inclouen l’adequació dels locals del Passadís i de l’Espai Via Barcino a Trinitat Vella juntament amb una millora de les condicions dels locals de les entitats en aquest barri potenciant la generació d’un pol local d’expressió cultural i comunitària.
També s’adequarà la Casa de l’Aigua en col·laboració amb el Districte i el MUHBA, per tal d’explorar el vincle del barri amb el Rec Comtal. Aquesta iniciativa inclou lña remodelació dels Jardins de les Aigües de Montcada al nord de la Trinitat i la recuperació de la zona verda amb una millora dels usos ciutadans.
L’Institut Escola Rec Comtal de la Trinitat Vella
La creació de l’Institut Escola Rec Comtal dóna resposta a una gran demanda del veïnat del barri de Trinitat Vella. El present Pla de Barris impulsa, en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, el desplegament del que ha de ser el nou referent educatiu a la zona amb una inversió de 4,2 milions d’euros.
L’Institut Escola Rec Comtal neix amb la voluntat d’unificar els tres centres educatius públics del barri de la Trinitat Vella: l’escola Ramon Berenguer III, l’escola Ramon y Cajal i l’institut Comas i Solà.
El projecte educatiu es posa en marxa el present curs 2020-2021 a l’edifici de l’antiga escola Ramon y Cajal que acull alumnes de P3 fins a 1r d’ESO. El curs vinent s’integrarà l’alumnat que actualment segueix a l’escola Ramon Berenguer III. Finalment, s’incorporaran els joves de l’institut Comas i Solà el curs 2022-23 i s’acabarà el procés de fusió del nou institut escola.
La futura seu del Rec Comtal serà el recinte ubicat a la Via Bàrcino on ara s’ubiquen tant el Ramon Berenguer III com l’institut Comas i Solà, que es transformarà per adaptar els espais a les necessitats del nou centre.
L’acció té sis objectius bàsics: millora física de l’equipament; suport a l’equip educatiu; desenvolupament del projecte educatiu STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques); acompanyament a la creació i consolidació de la nova AFA de l’IE Rec Comtal; activació d’un projecte de lectoescriptura; i la potenciació de l’ducació no formal entre infants i joves amb la consolidació d’una oferta completa d’activitats extraescolars (música, llengües, esports, etc.) que contribueixi a desenvolupar el projecte educatiu de barri.
Espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor
La previsió és que a principis de 2022 comencin les obres d’adequació de les cases barates del Bon Pastor per tal que al 2023 el projecte museístic sigui una realitat. El Pla de Barris destina 2,3 milions d’euros al projecte, que incorpora una gestió comunitària de l’espai en estreta col·laboració amb el MUHBA, el districte, i les entitats del barri, de forma especial amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i la seva vocalia de Memòria Històrica.
El conjunt de les cases barates es va construir a l’any 1929 promogut pel “Patronato de la habitación”. El complex el conformaven un total de 784 habitatges en planta baixa, agrupats en illes rectangulars amb dues tipologies; habitatges en mitgera i de cantonada. El projecte de museu busca posar en valor aquell moment de la història urbanística de la ciutat que no s’explica sense el context social i econòmic del moment.
L’emplaçament de l’esmentat equipament és la illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt i el formen 16 habitatges, quatre dels quals es conservaran com a cases museu rehabilitades que seran rèpliques dels originals. Cada habitatge disposava de tres dormitoris i un espai de cuina/menjador. Tanmateix disposava d’un pati, amb un espai cobert on s’ubicava el lavabo i l’eixida.
L’espai del conjunt museístic es distribueix de la següent manera:
- Quatre cases a mantenir i rehabilitar com a cases museu, ambientades en diferents moments històrics .
- Quatre cases destinades a espais expositius, en les quals es preveu que s’expliqui la història de l’habitatge de Barcelona.
- Vuit cases per programa funcional d’equipament de barri i la resta de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…).
Fotografia de portada: recreació del futur museu de les Cases Barates | Ajuntament de Barcelona
Fotografia interior: la casa de l’Aigua de Trinitat Vella | Ajuntament de Barcelona