L’autor del millor ‘panettone’ artesà del país oficialment és Daniel Jordà, andreuenc de Trinitat Vella, i artífex de Pans Creatius, que té l’obrador i punt de venda a la plaça de Garrigó (Nou Barris a tocar del Congrés) i representarà a Espanya en les semifinals del reconegut certamen internacional Panettone World Championship, que se celebraran el pròxim 22 d’octubre a Parma amb professionals d’arreu del món.
En la competició, que es va desenvolupar a Barcelona el 16 d’abril, van participar un total de nou rebosters examinats per un jurat d’experts que va valorar a cegues els ‘panettones’ segons el sabor, l’aroma, l’aparença, l’enfornat, el tall, la textura i l’estructura interna. Els concursants havien de seguir la recepta tradicional i, per tant, fer una elaboració artesanal de fermentació natural i utilitzant únicament massa mare i ingredients naturals.
Paco Torreblanca, un dels grans mestres de la pastisseria mundial; Ricardo Vélez, un altre referent en aquest camp i propietari de Moulin Chocolat (Madrid); Carles Mampel, el xef pastisser, xocolater i gelater català; Paolo Casagrande, xef del tres estrelles Lasarte, de Barcelona, i Eric Ortuño, el xef pastisser i soci fundador de L’Atelier Barcelona, l’establiment que va albergar la trobada, van ser els professionals que van seleccionar al guanyador, i que van formar un jurat de máxima categoria.
L’impulsora d’aquesta competició internacional, que pretén iniciar un debat per promoure el respecte pel ‘panettone’ artesanal i tradicional, elaborat amb matèries primeres de qualitat, és l’Accademia dei Maestri del Lievito Mare e del Panettone Italià i compta amb el suport de la fira internacional HostMilano on es decidirà el guanyador el 24 d’octubre. Aquest és el primer any que el torneig se celebra més enllà d’Itàlia.
Daniel Jordà, llicenciat en Belles arts i tercera generació de forners, va decidir fer de la fleca el banc de proves on abocar totes les seves idees i la creativitat que havia anat generant durant anys combinant els dos mons. Des de llavors, Pans Creatius és un laboratori d’experimentació i elabora tot tipus de pans destinats a clients exigents que busquen propostes de qualitat diferenciades.
Per aquesta raó, diversos restaurants guardonats amb Estrella Michelin de tota la geografia espanyola han dipositat la seva confiança en els productes d’aquest veí de Trinitat Vella.
Fotografia: Daniel Jordà, en una imatge d‘arxiu / mercalibre.cat