A principis de març, la Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar que el carrer del Camp del Ferro passarà al femení i es dirà Camp de la Ferro. Segons s’argumenta, hi havia una fàbrica que donava nom a la zona que es deia ‘La Ferroviària’ fent referència, en femení, a la seva existència i no al metall, motiu pel qual també se li va donar nom en masculí al pavelló del carrer Pare Manyanet.
Per altra banda, el passat 4 de març el Districte de Sant Andreu va aprovar al darrer plenari elevar a la comissió de nomenclàtor dues propostes.
La primera consisteix en canviar el nom de Parc de La Maquinista pel de Parc dels Treballadors i Treballadores de La Maquinista per tal de visibilitzar els que van ser els veritables protagonistes d’un dels principals nuclis del moviment obrer al Districte.
Des de 1917, aproximadament, a la fàbrica de Sant Andreu hi van arribar a treballar 3000 persones, convertint-se en una de les fàbriques més grans de Barcelona i els seus treballadors van ser protagonistes del moviment obrer de la ciutat. Per exemple, al 1936 es va col·lectivitzar la fàbrica arran de la derrota del Cop d’Estat del 18 de Juliol de 1936 i de la revolució anarquista de Catalunya. També molts dels seus treballadors van anar al front i les dones van entrar a formar part de la plantilla de l’empresa.
Després de la Guerra, organitzats clandestinament, els sindicalistes de La MTM van defensar sempre millores laborals i salarials. Més tard, durant la crisi de 1973 i la en plena transició cap a la democràcia, els obrers van obrir nous fronts en defensa de les llibertats i per al manteniment de la producció i la feina. Des d’un sindicalisme ja en democràcia, els treballadors de la MTM van haver de seguir lluitant i ho van ver amb una llarga i combativa activitat sindical per corregir els processos de reconversió i deslocalització industrials.
La segona iniciativa, reivindicada pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, pretén rememorar l’existència de la biblioteca infantil en la plaça de les Palmeres i altres espais com l’escola bressol i l’ateneu obrer a través de la instal·lació d’un faristol divulgatiu. La biblioteca resulta especialmente memorable ja que era un espai desmuntable situat a la plaça de les Palmeres i que, construït durant la República, va funcionar des del 1934 i durant deu anys, com a biblioteca infantil per tal d’apropar els llires a centenars d’infants i joves de Sant Andreu.
Fotografia: cantonada on s’haurà de canviar la placa amb el nou nom del carrer | Jesús Manzano