El dimecres 17 i el dijous 18 de febrer tot l’alumnat de quart d’ESO d’arreu de Catalunya ha realitzat, al seu propi centre educatiu en la franja horària de 9:00 a 11:30 hores aproximadament, unes proves dissenyades pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu que avaluen les competències i coneixements bàsics dels àmbits lingüístic (català, castellà i llengua estrangera), matemàtic i cientificotecnològic.
Aquest és el desè curs que s’aplica aquesta avaluació externa de caràcter informatiu, formatiu i orientador, que vol ser una eina al servei dels centres, del professorat i de l’alumnat per impulsar la millora del sistema educatiu. És una activitat de caràcter obligatori, atès que està configurada com un dret i un deure dels i les alumnes.
La competència comunicativa lingüística consisteix en la capacitat de comprendre i produir textos i missatges de tipologia diversa, utilitzant la llengua com a vehicle de comunicació, obtenció d’informació i suport del coneixement.
En llengua catalana i castellana la prova mesura, de manera coordinada, les mateixes competències i amb els mateixos criteris de comprensió lectora i l’expressió escrita. Es poden establir lligams amb altres matèries (ciències socials, ciències de la naturalesa…) a través de textos amb temàtica pròpia d’aquestes matèries.
En llengua estrangera (anglès, francès o alemany) s’avalua la comprensió oral, la comprensió lectora i l’expressió escrita: adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística.
La competència matemàtica avalua la capacitat de comprendre, utilitzar i relacionar nombres, informacions numèriques, dades estadístiques i els aspectes espacials de la realitat. Inclou operacions bàsiques, símbols i formes d’expressió i de raonament matemàtic, situacions i problemes relacionats amb la vida quotidiana.
La competència cientificotecnològica consisteix en la capacitat de resoldre problemes, d’explicar fenòmens naturals i aplicacions tecnològiques, d’interpretar dades i de reconèixer els aspectes principals de la investigació científica. Tot això dut a terme a partir dels coneixements científics i tecnològics, així com del domini dels processos de l’activitat científica.
En unes setmanes es faran arribar els resultats de les competències bàsiques a diferents instàncies del món educatiu. D’aquesta manera, el Departament d’Educació podrà valorar si cal realitzar ajustaments en aquestes matèries. Els centres educatius hauran d’analitzar els resultats i arribar a conclusions pràctiques sobre la seva organització i metodologia. Per últim, l’alumnat i les famílies disposaran d’una eina més per decidir en l’elecció de les opcions a prendre un cop finalitzada l’educació obligatòria.
Tanmateix, els resultats no seran vinculants per avaluar aquestes matèries de quart d’ESO, ni per obtenir el graduat en educació secundària obligatòria, decisions que corresponen al centre educatiu.
Fotografia: pissarra amb continguts andreuencs, en una imatge d’arxiu / Institut Martí Pous