En la categoria dedicada a la creativitat relacionada amb el producte, Ramón Hernando, veí de Sant Andreu des de fa gairebé vint anys, alhora que propietari de la Xarcuteria Hernando al carrer Balmes 296, ha aconseguit la segona posició en la 6a edició del Concurs de Botifarra d’Ou Artesana amb una botifarra d’ou amb formatge blau català.
El certamen es va celebrar la setmana passadaja que es concep com el pròleg del Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes, i ‘per tal de reforçar el valor dels productes artesanals, recolzar el comerç de proximitat i millorar la qualitat d’un dels productes tradicionals i de festa procedents del receptari popular’, segons paraules de Pròsper Puig, cansalader de Sant Andreu i president de la Confraria del Gras i el Magre.
En aquesta edició, al concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters s’han presentat 5 farcits de carnaval i 62 botifarres d’ou en dues categories: 35 a la de ‘Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional’ i 27 a la de Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular.
La participació ha estat molt semblant a l’edició anterior i, segons Pròsper Puig, això demostra que ‘tot i estar en un moment excepcional a conseqüència de la Covid-19, els cansaladers i xarcuters del nostre país segueixen treballant per a la promoció i difusió d’aquest producte excepcional’.
Els integrants del jurat han estat els encarregats de fer dues rondes de tast per cada categoria, així com les respectives mencions especials. Els experts han puntuat els productes pel seu aspecte extern i intern, i ha estat el president de cada taula que ha ofert un tall de 2- 3 cm de gruix a cada membre del jurat.
Els 10 productes més puntuats han estat els finalistes i van passar a la segona ronda, on es van escollir als 5 premiats per cada categoria de botifarra d’ou (1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials) i dos per a la categoria de farcit de carnaval (1 guanyador i una menció especial).
En Ramón Hernando no és el primer cop que destaca en aquest concurs ja que en la primera edició va assolir el primer premi en la categoria tradicional, el 2019 segon també a la mateixa categoria i el 2020 segon en la categoria singular amb una botifarra d’ou amb formatge de Parma.
Fotografia: Ramón Hernando al seu establiment del Carrer Balmes | mireiaarisa.blogspot.com