La ‘Plataforma per a la Distribució del Trànsit a Sant Andreu’ ha organitzat una setmana d’actes reivindicatius per donar a conèixer la seva problemàtica que se centra bàsicament en la constatació que els carrers a l’entorn de la plaça Marià Brossa estan canalitzant una quantitat de trànsit inasumible per les característiques, ja que aquestes vies són de prioritat invertida, és a dir, que la preferència d’ús és per als vianants i no per als vehicles.
Dimarts passat a la tarda van realitzar una passejada tranquil·la pel bell mig d’aquests carrers, com Sant Hipòlit, Servet, Matagalls, Sagarra i van llegir públicament el manifest amb les seves reivindicacions i les argumentacions que les sostenen. Per aquest diumenge a les 11h han convocat una assemblea veïnal a la plaça Marià Brossa per tal de cridar l’atenció sobre un problema que segons els residents afectats no ha trobat una resposta satisfactòria per part de l’Ajuntament.
L’augment de la circulació de la circulació va augmentar fa aproximadament un any i mig, quan es van acabar les obres de la nova urbanització del carrer Gran de Sant Andreu i es va canvia la direcció de la circulació del trànsit en aquest eix. Aquesta decisió va provocar que els vehicles que volen accedir o abandonar el centre del nucli històric de Sant Andreu han de fer servir uns carrerons molt estrets amb vivendes a peu de carrer que absorbeixen de ple el soroll del pas dels vehicles.
Aquesta molèstia s’augmenta perquè alguns conductors no respecten el límit de velocitat, fet que, a més, resulta especialment perillós en passar al costat del parc infantil de la plaça Marià Brossa amb no gaire separació de la calçada i que havia esdevingut un raconet idíl·lic de pau i tranquil·litat pel gaudi dels més petits de la contrada.
Segons informa Betevé, l’Ajuntament està preparant un nou estudi de mobilitat de la zona, que revisi el que es va fer anteriorment, convocarà una reunió amb els afectats i, defet, considera que el problema s’arreglarà en poc mesos quan es retiri el mercat providional muntat al carrerde Sant Adrià.
A continuació, es pot llegir el manifest del grup de veïns i veïnes afectats que explica amb més detall la visió del problema que pateixen.
MANIFEST DE LA PLATAFORMA PER LA DISTRIBUCIÓ DEL TRÀNSIT A SANT ANDREU
La plataforma de veïnes i veïns per la distribució del trànsit a Sant Andreu volem expressar el nostre rebuig a l’estat actual de la circulació de vehicles pel casc antic del nostre poble.
Des de la pacificació del Carrer Gran de Sant Andreu, l’itinerari Agustí Milà – Segarra – Marià Brossa – Servet – Arbúcies – Matagalls – Malats – Fraga – Pons i Gallarza, s’ha convertit en l’artèria principal d’entrada al nucli antic pels vehicles provinents de la Trinitat Vella, Ronda de Dalt i Litoral, Passeig Valldaura i les diferents vies d’entrada la ciutat.
Aquests són uns carrers en la seva majoria peatonals, és a dir, de prioritat pels i les vianants per sobre del vehicle, i amb unes característiques singulars. Són carrers estrets, amb velocitat limitada a 10, 20 o 30 km/h, on els habitatges estan molt a prop de la calçada, i amb absència de voreres (ja que tot l’espai és teòricament per a la gent que camina). A més, hi ha un parc infantil a tocar del pas de vehicles i diverses escoles, generant un moviment important de vianants. Tot això fa que aquests carrers siguin totalment inadequats per ser l’artèria principal de pas de gran quantitat de cotxes, motos, camions i furgonetes.
El disseny actual del trànsit que ha fet l’Ajuntament ens ha dut a les següents situacions:
– Un pas constant d’un volum desmesurat de vehicles de tot tipus.
– En ser utilitzats com una artèria de pas, molts dels vehicles hi transiten a una elevada velocitat, sense respectar les limitacions i posant en perill els i les vianants, especialment infants i gent gran.
– No podem caminar pel mig dels carrers peatonals, ja que a la pràctica han deixat de ser-ho. La presència de pilones genera al conductor/a una falsa idea de separació calçada-vorera que encara fa que el vehicle tingui més protagonisme al carrer, corri més i arraconi el vianant a l’extrem, acabant així amb l’essència de la via peatonal.
– Les nenes i els nens ja no podem jugar tranquil·lament a la plaça Marià Brossa perquè la gran quantitat de vehicles hi passen molt a prop i la font és al costat de la calçada. A més, a les hores de més trànsit, en aquesta plaça és difícil mantenir una conversa degut al soroll dels vehicles.
– No podem estar a les nostres cases amb les finestres obertes, ja que l’intens soroll generat pel pas dels vehicles es fa insuportable. Les característiques dels carrers, amb els habitatges a prop de la calçada i la presencia de llambordes, fa que el soroll del trànsit constant es multipliqui. Fins i tot ens entren els fums dels vehicles a les cases.
– La presència de punts perillosos, com són els encreuaments Agustí Milà-Segarra, Segarra-Servet, Servet-Arbúcies i Matagalls-Malats. En aquests punts, els vehicles no veuen els vianants i envaeixen les zones laterals per on es camina amb el risc que això suposa. Els camions i furgonetes tenen grans problemes per efectuar aquests girs tancats, havent de realitzar múltiples maniobres, arrencant contínuament les pilones, movent els contenidors d’escombraries i generant embotellaments de trànsit. No hi ha cap senyalització que prohibeixi l’entrada de vehicles de grans dimensions i gran tonatge, i en els girs sovint s’hi queden encallats. Fins i tot a vegades necessiten l’ajuda de la guàrdia urbana per sortir-hi.
– Hi ha vehicles que amb freqüència fan un gir no autoritzat des del carrer Tramuntana per accedir al carrer Segarra, transitant uns metres en contra direcció per Agustí i Milà i afegint encara més perillositat en aquest tram. Un cas similar té lloc al carrer Servet, on vehicles provinents del carrer Recesvint hi transiten un tram en contra direcció per accedir directament a Arbúcies i restar així minuts al seu trajecte. Un altre punt on es cometen infraccions és a l’encreuament Segarra-Servet, on sovint no es respecta la senyal de cedir el pas, fet que va produint accidents periòdicament.
També hem constatat que hi ha motos que, venint de la plaça Miquel Casablanques, transiten en contra direcció pel carrer Grau fins a Sant Hipòlit per accedir a Segarra i així estalviar-se una gran volta per Sant Andreu.
– El pas de vehicles pesants és tan gran que contínuament es destrossa el paviment, ja que aquest està preparat perquè principalment s’hi camini, no pas per esdevenir una autopista urbana.
– A causa del canvi de sentit del carrer Gran de Sant Andreu entre Joan Torres i Malats, que actualment va en sentit Plaça Mossèn Clapés, els camions que reparteixen mercaderies als comerços del carrer Gran es veuen obligats a passar per Agustí Milà, Marià Brossa, Segarra, Matagalls i Malats per tornar novament al carrer Gran. Per tant, se’ls fa fer un trajecte inútil i perillós, que agreuja el problema, sumant vehicles en aquest tram ja molt castigat.
– Tota aquesta situació no és una molèstia únicament per a les veïnes i veïns que habitem o passegem per aquests carrers, sinó que també ho és pels vehicles que han de transitar i fer un llarg recorregut pel mig del casc antic de Sant Andreu per arribar a les seves destinacions o simplement per creuar el poble.
Davant d’aquesta situació que ja fa temps que dura i les múltiples queixes que hem realitzat, l’única resposta que l’Ajuntament ha estat capaç de fer ha estat posar una tímida senyalització de velocitat que no ha resolt el conflicte. També ha optat per retirar els contenidors del gir Agustí i Milà – Segarra, reconeixent per tant la perillositat d’aquest punt però prioritzant en tot moment el pas de vehicles. L’Ajuntament s’escuda també en l’argument que una vegada acabades les obres del mercat i amb l’obertura del carrer Sant Adrià se solucionarà el problema. Tampoc aquesta és una solució pel veïnat, ja que manifestem que la nostra zona seguirà sent l’entrada més fàcil (i sense semàfors) per accedir al nucli antic. A més, ens preguntem: per on passaran els camions de repartiment del mercat si no és pel nostre itinerari de carrers? (potser encara no hem vist el pitjor?).
Volem remarcar que el nostre rebuig en cap cas se centra en la pacificació duta a terme al Carrer Gran de Sant Andreu, sinó en què aquesta s’hagi realitzat sense planificar una alternativa de mobilitat.
Creiem que amb una bona planificació els vehicles podrien utilitzar diverses vies més aptes per absorbir trànsit fins a apropar-se a les seves destinacions.
Per tot això, el veïnat sotasignat demanem:
– La distribució del trànsit a fi de retornar la pacificació al poble, per la salut i seguretat de totes les veïnes i veïns. Exigim que aquest trànsit d’entrada a Sant Andreu es divideixi per múltiples accessos, evitant que un sol itinerari de carrers de prioritat pel i la vianant esdevingui l’entrada de tants i tants vehicles.
– Que totes les intervencions que l’Ajuntament vulgui realitzar per donar resposta a la problemàtica siguin consensuades amb el veïnat que ha de conviure amb els projectes realitzats.