El dia 22 de desembre a les 17:30h, l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, que s’ha ubicat recentment al Canòdrom Meridiana per donar nova vida a l’equipament, va realitzar un acte especialment pensat per a la gent del barri i del districte. L’objectiu era convidar al veïnat a tornar a l’edifici per formar part d’una activitat oberta, basada en la democràcia participativa i el debat on el futur del nou equipament era un dels eixos bàsics.
L’organització i el plantejament de l’activitat va ser fruit del treball acadèmic d’un grup d’estudiants del Grau en Disseny d’ELISAVA (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona), que durant tres mesos han desenvolupat un projecte col·laboratiu, projectant infraestructures temporals d’intermediació que donin suport a les activitats del nou ateneu, per tal de promoure la democràcia digital participativa aprofitant les oportunitats ofertes per l’edifici del Canòdrom.
L’esdeveniment es va concentrar en les grades i les terrasses i va consistir en el visionat dels curtmetratges realitzats pels estudiants d’Elisava. Aquests plantejaven quatre temàtiques a l’entorn de les quals s’organitzava un joc participatiu per promoure el debat generant interaccions creuades entre l’espai físic del Canòdrom i la realitat social del barri.
Objectius de l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica
El nou equipament municipal s’ha posat en marxa aquest mes de novembre, amb els objectius següents:
- Impulsar programes de formació i capacitació digital per promoure la inclusió digital i empoderar la ciutadania en àmbits com la privacitat i la seguretat a les xarxes, la prevenció de la violència digital o la participació a través d’eines com la plataforma Decidim Barcelona.
- Establir convenis de col·laboració amb centres d’investigació, universitats o centres culturals per a l’estudi de qüestions com la intel·ligència artificial crítica o les dades aplicades a la participació.
- Donar espai i suport a projectes i iniciatives d’àmbits com la tecnologia i el gènere, els videojocs, els projectes de programari lliure o el desenvolupament de la plataforma Decidim.
- Fomentar la participació i la innovació democràtica, i facilitar processos participatius i donar-hi suport amb les eines tecnològiques necessàries.
- Ser un espai de referència al barri del Congrés i els Indians amb un programa d’activitats, tallers i exposicions dirigit al veïnat i altres projectes com el de “Grades obertes” i iniciatives culturals perquè el nou Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica esdevingui un punt de trobada al barri.
En aquesta línia, la primera activitat organitzada per l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica va ser la segona edició del Decidim Fest. L’esdevenoment va tenir lloc de manera telemàtica del 18 al 20 de novembre amb el propòsit de debatre i reflexionar sobre els reptes digitals i democràtics emergents, els drets digitals en el context actual de pandèmia o la relació entre tecnologia i gènere. Tots els debats es van poder seguir des del web meta.decidim.org.
Fotografia: un grup debat a les grades durant l’acte de dimarts | Canòdrom Meridiana