Demà a la nit és el dia quan tradicionalment comencen les trobades nadalenques segons les tradicions pròpies de cada família segons els seus arrels.
Per aquest motiu, Andreuenc us vol recordar els consells que la Generalitat ha divulgat per celebrar una trobada familiar sense posar en risc la salut de cap dels comensals al llarg dels pròxims dies.
Consells generals per als àpats de Nadal
- Els àpats s’han de fer prioritàriament amb la bombolla de convivència, i si s’amplia, només amb persones properes i de contacte habitual, mai amb persones que faci molt temps que no hem vist o no hi hem tingut contacte.
- En els àpats dels dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener no es pot superar el nombre màxim de 10 persones, llevat que es tracti de convivents, i no es pot superar el nombre màxim de dues bombolles de convivència.
- S’han de reforçar i garantir les mesures de seguretat bàsiques: distància física, higiene de mans, ús de mascareta, ventilació i quedar-se a casa si es tenen símptomes, diagnòstic o contacte.
- Sempre que sigui possible, es recomana que les reunions i trobades es facin a l’aire lliure.
- En trobades en espais tancats cal garantir una bona ventilació dels espais compartits, també als domicilis durant la trobada (mantenir obertes les finestres), i ventilar abans i després d’utilitzar els espais.
- Està prohibit consumir aliments o begudes en les trobades a l’espai públic.
- No es permet fumar a menys de 2 metres de persones que no formin part de la bombolla de convivència.
- Feu un ús constant de la mascareta mentre no consumiu i seguiu les pautes d’higiene de mans.
- A taula, cal garantir la distància entre persones de les dues bombolles de convivència, evitant el contacte físic estret.
- Eviteu que hi hagi molta gent en espais petits tancats (com ara cuines).
- Eviteu compartir estris.
- Extremeu la higiene en l’ús dels lavabos i afavoriu-ne la ventilació.
- És convenient limitar la durada de les reunions.
- La distància mínima a taula entre persones de bombolles de convivència diferents és d’1 metre.
- Es recomana distribuir els comensals en ziga-zaga o en diagonal per evitar que quedin encarades persones de bombolles diferents.
- Reduir el temps en espais interiors i no allargar la sobretaula; substituir-la per passejades a l’aire lliure o altres activitats similars.
- Evitar cridar o cantar massa alt.
- Les persones amb símptomes, diagnosticades o contactes de positius de COVID-19 no poden assistir a trobades o reunions i s’han de quedar al seu domicili complint les mesures d’aïllament.
Preparació de les trobades i celebracions
Es recomana que hi hagi una preparació de les trobades extremant les mesures preventives els 7 dies anteriors a la trobada. Això implica que tots els integrants de la bombolla de Nadal minimitzin les interaccions fora de la respectiva bombolla de convivència. És especialment important en cas de preveure trobades amb persones de grups de risc o especialment vulnerables, com les persones grans, amb malalties cròniques o altres.
Mobilitat territorial i retorn al domicili
- Es recomana minimitzar la mobilitat i moure’s per l’entorn proper.
- Del 23 de desembre al 6 de gener, tots dos inclosos, es permeten:
– els desplaçaments d’entrada i sortida del territori de Catalunya a llocs de residència habitual de familiars o persones properes.
– els desplaçaments interns per anar i tornar als llocs de residència habitual de familiars o persones properes.
Confinament nocturn
- Es flexibilitza el confinament nocturn:
– Per a la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any comença a les 01.00 h dels dies 25 de desembre i 1 de gener, respectivament, i no a les 22.00 h com està previst per a la resta de dies.
– Per a la nit de Reis el confinament nocturn s’endarrereix fins a les 23 h.
Fotografia: imatge tradicional d’un àpat nadalenc | bekianavidad.com