En el darrer terç del segle XIX, amb l’arribada del ferrocarril, l’accés a Montserrat amb anada i tornada al mateix dia des de bona part de pobles de Catalunya va massificar els romiatges i peregrinacions a l’abadia abans restringits pels dies necessaris que s’havien d’emprar i per la dificultat del desplaçament. La inauguració del Cremallera el 1892 fins al mateix monestir va reblar el clau de les facilitats.
Consten, en aquella època, els romiatges que des de la Parròquia de Sant Andreu i d’altres entitats es feien a Montserrat; i que passada la guerra es van reemprendre amb força als anys cinquanta, concretament, el de la Parròquia de Crist Rei, a la Sagrera, arribaria a noliejar un tren sencer de pelegrins.
Ara fa justament quaranta anys, en un temps en que la facilitat d’accés a Montserrat mitjançant el vehicle particular havia fet davallar el nombre de romeus, les sis parròquies de l’Arxiprestat de Sant Andreu (Sant Andreu de Palomar, Sant Pacià, Crist Rei, Bon Pastor, Sant Josep Manyanet i Sant Joan de Mata) es van comprometre a organitzar per torn rotatiu un romiatge conjunt cada any el cap de setmana posterior a la Puríssima, passada la Festa Major de Sant Andreu, en una època prou freda.
En línies generals el romiatge comença per alguns el divendres a la tarda quan accedeixen a Montserrat i es troben allà. Dissabte continuen arribant més pelegrins que ja poden participar en alguna actib¡vitat programada i al vespre s’apleguen tots en una vetlla de pregària amb monjos del monestir. També n’hi ha un grup, generalment els joves, que pugen caminant des de Sant Andreu a Montserrat, sent rebuts amb un bon brou calent.
Durant l’estada, els visitants participen lliurament en les hores litúrgiques de la comunitat benedictina, i al diumenge al matí, bo i incorporats els qui han sortit en autocar o en vehicles particulars, se celebra l’eucaristia, alguna conferència organitzada a les dependències montserratines, jocs exteriors, i desprès del dinar de germanor, el comiat i retorn a casa.
Aquest any, per raons de l’epidèmia i les normes dictades, des de fa mesos i malgrat ser el peregrinatge número XL, ben significatiu, es va descartar poder-lo efectuar presencialment, però de cap manera renunciar al compromís anual.
La Parròquia del Bon Pastor, encarregada per torn, ha organitzat pregària i un seguit de jocs a la xarxa a través del facebook, instagram o canal youtube als quals es pot accedir lliurement com també als reportatges montserratins.
L’eucaristia es va celebrar el passat diumenge dia 13 a les 12h a l’església del Bon Pastor, amb tres representants de cada parròquia, amb diversos actes simbòlics i una homilia, enregistrada en vídeo, a la qual van participar fidels de les sis parròquies, difonent el sentit del romiatge, i que es va projectar a les sis parròquies.
Tot i la gran acceptació que han tingut les fòrmules improvisades per a tirar endavant, virtualment, l’esdeveniment, tots van pregar que l’any vinent s’hagi vençut la greu situació que ens toca viure i el XLI peregrinatge arxiprestal pugui celebrar-se amb tota la normalitat i donant gràcies per aquesta.
Una orla amb la fotografia del rector de cada parròquia i dels destacats col·laboradors, alguns difunts, que el romiatge arxiprestal ha tingut en tots aquesta anys, va ser presentat a la cloenda del dia.
Fotografia: orla commemorativa del pelegrinatge virtual d’enguany | Arxiprestat de Sant Andreu