Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Institut Guttmann han treballat des de fa 20 anys i segueixen treballant de manera conjunta per ajudar les persones amb una discapacitat d’origen neurològic i/o amb problemes de mobilitat per poder-se desplaçar de forma autònoma mitjançant l’ús dels serveis de transport públic a l’entorn urbà.
El conveni de col·laboració entre les dues entitats es va iniciar l’any 2000 amb els serveis solidaris d’autobús per part de conductors voluntaris de TMB fora de la jornada laboral. Es tractava d’ajudar grups de persones amb necessitat especials a desplaçar-se fins a un punt concret de l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb posterioritat, l’any 2011, el conveni es va ampliar amb la possibilitat de participar en els tallers de foment de l’autonomia en la xarxa de metro i bus.
En una situació normal, sense pandèmia, els pacients de l’Institut Guttmann participen en sessions regulars de coneixement de la configuració i ús de les xarxes de metro i d’autobusos, en què voluntaris de TMB els mostren de manera detallada i pràctica tots els dispositius i elements d’accessibilitat i seguretat que s’hi poden trobar.
Durant les sortides, els pacients van sempre acompanyats de treballadors voluntaris de TMB i dels professionals de l’Institut Guttmann que els formen i assessoren sobre activitats tan bàsiques com el maneig de la cadira de rodes i ajudes tècniques, l’accés al metro i l’autobús, la ubicació de la senyalització i els espais accessibles.
Al llarg de l’any 2019, 64 persones es van poder beneficiar de 8 tallers al metro i es van realitzar 43 serveis solidaris d’autobús que van arribar a 891 persones amb una participación de 26 voluntaris de TMB. Lògicament, al 2020, l’esclat de l’epidèmia ha fet que tota aquesta activitat s’hagués de suspendre a partir del mes de març.
Aquest programa de serveis a la comunitat per part de TMB es basa en la promoció de la cultura de la cooperació i del foment de la solidaritat entre els seus treballadors que, com a voluntaris, contribueixen a facilitar els desplaçaments de persones amb necessitats especials de mobilitat i alhora promouen la seva autonomia en l’ús del transport públic.
Per a l’Institut Guttmann aquesta rehabilitació enfocada a la pràctica d’activitats de la vida diària i l’entrenament comunitari, no només forma part del tractament purament assistencial durant l’etapa hospitalària, sinó de la seva voluntat per vetllar per la igualtat de les oportunitats i l’equiparació dels drets de les persones amb discapacitat fruit del seu compromís social.