Ha acabat el mes d’octubre i amb data d’aquest mes arriba el número 185 de la Revista Tota La Sagrera, portaveu de l’Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera, distribuint-se a les portes de una Festa Major, que malauradament no es podrà celebrar, tal com aconsella la prudència i veten les prohibicions.
La portada d’aquest nou número està dedicada a la Font de Can Gaig, aquell símbol entranyable per el barri, amb la senyal d’identitat martinenca, amb la imatge esculpida en pedra de l’escut de Sant Martí de Provençals, municipi annexionat a Barcelona el 1897 al qual pertanyia La Sagrera, i la data de construcció de la font monumental, el 1865, atribuïda a l’arquitecte Antoni Rovira i Trias, qui fou arquitecte municipal de Sant Martí de Provençals.
La Font de Can Gaig va ser desmuntada l’any 2001 i les seves pedres portades a un magatzem municipal, on malgrat les llegendes urbanes i la rumorologia tòxica que parlava de destrucció, porta custodiada un llarg període de dues dècades.
A l’interior de la publicació, un acurat estudi de Jordi Sánchez Ruiz, ens detalla l’origen de la font, una mina que davalla de la muntanya i que tanta importància va tenir en els orígens de La Sagrera; en una altra nota Agustí Carrillo, mostra la documentació en poder de la Junta de l’Associació de Veïns, on es pot veure l’alçat del projecte de la restauració de la font i el plànol de la nova ubicació, a pocs metres de l’indret original, presidint una àmplia vorera continuïtat de Garcilaso, després que es restaurin tots els elements originals.
Al llarg d’aquest vint anys, els veïns i veïnes de La Sagrera no han deixat mai de vetllar i reivindicar el restabliment de la seva font, amb l’escut de Sant Marti que mostra els seus orígens. Curiosament els símbols conservats de l’antic municipi de Sant Martí de Provençals són ben pocs en el territori que avui correspon al Districte anomenat Sant Martí, per tant, no deixa de ser curiós que aquest que encara es conserva de la marca martinenca se situi a La Sagrera, que actualment es part del Districte de Sant Andreu.
Les obres que s’estan fent al sector, les molèsties de les quals ja se n’ha parlat a Andreuenc en d’altres articles, tenen prevista la data de finalització a l’abril de 2021. Els sagrerencs esperen, i així s’apunta en la revista esmentada, recuperar aviat el seu patrimoni històric amb l’arribada de la propera primavera, recuperant la font de Can Gaig i tancant un neguit de vint anys.
Fotografia de portada: portada de la revista Tot Sagrera octubre 2020 | Joan Pallarès.
Primera fotografia interior: aspecte de la zona on era la font, en obres fa un mes | Jesús Manzano.
Segona fotografia interior: imatge virtual de la font acabat el projecte | Ajuntament de Barcelona