Aquest dissabte a la tarda, l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu ha acollit la xerrada ‘Activisme LGTBI a l’Àrea Metropolitana de Barcelona’, organitzada per l’associació andreuenca GAG (Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transexuals i Bisexuals) i amb uns convidats d’honor: l’associació Entenem Santa Coloma LGTBI.
I és que l’activisme LGTBI a les ciutats de l’Àrea Metropolitana ha crescut en els últims anys i s’enfronta a dos grans reptes: donar visibilitat a ciutats on històricament no s’ha fet per la proximitat a la capital i aconseguir, alhora, arribar a la ciutadania perquè la lluita sigui compartida. Una realitat que, tal com va destacar Jose Benito, president de GAG, “té moltes similituds amb Sant Andreu, amb barris com la Trinitat Vella o el Bon Pastor on l’activisme i la lluita per la visibilització LGTBI és tan inexistent com necessària”.
En aquest context, el president d’Entenem LGTBI, Xavi Villena, va compartir l’exemple de la ciutat colomenca des del seu naixement ara fa cinc anys. Una associació autogestionada que vol anar més enllà de la clàssica festa de l’orgull (que, per cert, va reunir l’any 2019 a més de 5000 persones a l’històric Mas Fonollar) per arribar, de debò, a la ciutadania i fer-la partícip de la reivindicació, “picant pedra i des de la proximitat”, per exemple, a través del comerç, les i els artistes locals, les associacions esportives o les biblioteques municipals.
L’activisme al cor de la ciutat
Bona mostra d’això són els ‘Contes diversos amb la Tieta Lola’, una iniciativa pionera a Catalunya i que, inspirada en les accions per a la visibilització del col·lectiu LGTBI que fan als països del nord d’Europa, acosta als infants la diversitat de gènere i afectiva a través d’una sèrie de contacontes, narrats per una persona travestida, a les biblioteques de la ciutat. O l’’Esport amb orgull’, amb què l’associació, en col·laboració amb 29 entitats esportives colomenques i amb motiu del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’esport, el 19 de febrer, va fer campanya per desestigmatitzar i donar visibilitat a la importància de les activitats esportives dins d’una societat diversa i plural.
Però la feina d’Entenem va més enllà. També ha editat un llibre, La Cèlia i les seves princeses, escrit per l’escriptora colomenca Laura Jareño i seleccionat per l’Ajuntament de Barcelona per a un cicle de lectures inclusives als centres educatius municipals. Ha fet jam sessions per reivindicar els drets LGTBI, carnavals solidaris, presentacions i xerrades presencials a bars i sales de la ciutat… I fins i tot ha organitzat el 1r certamen internacional de pel·lícules de temàtica lèsbica que, malauradament, no es va poder estrenar com a conseqüència del confinament.
Xerrades online o com superar el confinament
I és que la pandèmia del coronavirus va fer aturar molts actes de l’associació, però no pas la seva voluntat social. De fet, la seva activitat ha estat vital per a moltes persones durant la quarantena, que es posaven en contacte amb elles i ells perquè necessitaven ajuda o, simplement, perquè es trobaven soles. “Per les tardes, després de la nostra feina, les i els membres d’Entenem ens dedicàvem a atendre correus i trucades. Hi havia persones trans, per exemple, que no tenien accés al tractament hormonal i ho estaven passant molt malament”, explicava Villena.
És així com l’associació va entendre que, durant el confinament, “el col·lectiu LGTBI colomenc necessitava saber que, almenys un cop a la setmana, encara hi havia algú a l’altra banda que l’escoltava i compartia les seves inquietuds i els seus problemes”. El resultat: més de 30 xerrades virtuals a través de les xarxes socials amb més de 200.000 espectadores i espectadors.
Però el confinament també ha estat una oportunitat per a l’associació per crear aliances amb altres entitats, tant nacionals com internacionals. És així com Entenem ha portat la visibilització LGTBI colomenca més enllà de les seves fronteres tot creant el Territori LGTBIQ+ amb Mataró LGTBI, Som Masnou, Tornem-hi Badalona i Proud Ripollet, o signant convenis de col·laboració amb TransGirls Canarias, pioneres a l’Estat espanyol en la lluita per a la creació d’una llei igualitària per a persones transexuals; amb l’associació madrilenya Tetris de persones LGTBI amb discapacitat; amb Orgullo Lobitos, que lluita contra l’LGTBIfòbia a l’esport a l’Argentina, o amb la Coalición Mexicana LGBTTTI+, que agrupa més de 200 activistes i organitzacions provinents de 32 entitats federatives de Mèxic.
Tota una tasca que l’associació andreuenca GAG, en veu de Jose Benito, va destacar com a exemplar i “de la que se’n pot aprendre sobre com fer activisme de debò”. Villena, per la seva banda, va defensar la necessitat de fer memòria històrica, ja que “Entenem no existiria sense associacions com GAG, que porten més de 30 anys lluitant pels drets del col·lectiu LGTBI”. No obstant això, no oblidem que Santa Coloma té un gran referent al seu passat: ‘La hora gay’, el primer programa gai de ràdio a l’Estat espanyol, emès entre 1981 i 1983.
Sembla ser, doncs, que Santa Coloma i Sant Andreu les uneixen més que tres ponts sobre el Besòs: la defensa històrica per la llibertat i un futur de germanor i activisme intergeneracional.
Foto de portada: Dia de l’Orgull. Activisme al barri de Can Franquesa | Maria Lorenzo i Entenem Santa Coloma
Foto interior: La Tieta Lola a la Biblioteca Central de Santa Coloma | Jonatan Jiménez i Entenem Santa Coloma