Les vacances de la família amb el restaurant de més anomenada en el poble de Sant Andreu durant els darrers temps no tenen una data que marqui el seu final ja que han decidit no tornar a obrir el negoci per gaudir d’una merescuda jubilació deixant una mica més orfe el panorama comercial de Sant Andreu, sobretot el de la plaça Mercadal que ja no era gaire galdós, si ningú no es fa càrrec del traspàs.
Fundat per en Joan Rabasseda i la Maria l’any 1966 s’havia convertit en el restaurant de referència de Sant Andreu quant al que es defineix com cuina de mercat, ja fos per esmorzars de forquilla o per dinar.
La seva categoria va quedar ben testimoniada als articles que la premsa de Barcelona li va anar dedicant al llarg dels anys. El seu prestigi es va basar en la qualitat dels productes, tenint com a proveïdor el propi mercat o altres establiments dels voltants, la bona mà a la cuina de Narcís Rabasseda, el tracte amable i familiar, i un local amb un mobiliari i decoració que li conferien un caire tradicional.
Les ressenyes dels especialistes destacaven les diverses preparacions del bacallà, la lasanya amb albergínies, cap i pota amb pisto, la sopa de Pinyana, mandonguilles amb sípia, trufes gelades amb vi negre, etc.
Un dels plaers més delitosos dels clients era dinar a última hora a la seva terrassa, sota la porxada, fent la digestió i prenent un liquor mentre el sol anava devallant i les ombres anaven guanyant terreny de mica en mica a la llum d’una suau tarda de tardor o de primavera, copsant la tranquil·litat sobrevinguda després del tràfec de l’activitat comercial de l’entorn.
Ironies del destí, la construcció del nou mercat ha impedit que la família Rabasseda pogués acomiadar-se de l’edifici amb el qual tant de temps ha conviscut. Tant de bo, el veïnat pugui gaudir d’una nova proposta que estigui a l’alçada de la que fins avui ha fet feliços a tants andreuencs i foranis.
Fotografia de portada: terrasa de Can Rabasseda | Google.
Fotografia interior: barra i liquoreria de Can Rabasseda | Google