Quan el curs va acabar a finals de juny i l’escolaritat dels alumnes va tirar endavant amb encerts i errades, va existir un cert consens per tal d’entendre que el sistema educatiu en la seva totalitat havia intentat salvar la situació de la millor manera possible davant una greu crisi de salut, provocada per la Covid-19, que no havia estat prevista.
L’arribada de la treva de l’estiu va ser vista pels col·lectius implicats (famílies i professionals) com un període de planificació i de posada en pràctica de l’experiència adquirida. De mica en mica els protocols corresponents s’anirien fent realitat als centres educatius per tal de garantir al màxim una educació presencial i evitar haver de recòrrer un altre cop als sistemes telemàtics.
Tanmateix, l’esperit crític desenvolupat amb el pas del temps no ha quedat satisfet a mesura que han anat passant les setmanes. El penúltim dia del mes de juliol diverses Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de les escoles públiques de Barcelona, entre elles, del districte de Sant Andreu, de diverses poblacions de Catalunya, amb el recolzament de la FaPaC (Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya), van considerar oportú fer una crida al Govern de la Generalitat i al Consorci d’Educació de Barcelona.
En un document fet públic aquell dia, les AFA critiquen el que consideren una manca de diligència de les administracions corresponents per aconseguir que els alumnes tornin a les aules i ho facin d’una manera segura. Des del seu punt de vista, expressen que existeix un seguit de deficiències importants repartits en sis àmbits que precisen ‘unes respostes clares i concretes en la menor brevetat posible’.
Quant a l’àmbit de personal, s’exigeix que es garanteixin les substitucions de tot el personal des del primer dia per garantir l’educació presencial. En l’àmbit organitzatiu, es requereix disposar de la documentació referent al funcionament de tot el centre (des d’extraescolars fins el menjador) i, en cas que sigui necessari, saber quins seran els espais públics complementaris dels centres escolars.
Quant a la neteja, que s’asseguri disposar de tot el material necessari per protegir durant la jornada escolar la salut del personal i alumnes; comptar amb el personal de neteja necessari per complir amb les noves exigències d’higiene, i especificar qui és el responsable de la desinfecció del local.
També demanen posar a disposició dels alumnes totes les eines necessàries per dur a terme la seva formació ja sigui en mode presencial o telemàtic, per tal d’evitar la possible exclusió d’alguns alumnes del sistema escolar. En aquesta mateixa línia, en l’àmbit de la inclusió es demana l’augment de personal de suport i de vetlladores i que no es tanquin les aules d’acollida.
Finalment, volen que el Departament aporti pautes concretes per l’acompanyament emocional i pedagògic adequades a les noves circumstàncies.
Fotografia: alumnes del cicle superior al SAT! en una sessió educativa | agora.xtec.cat