El Consell Plenari del Districte de Sant Andreu celebrat ahir ha donat llum verda a elevar a ciutat la nomenclatura d’espais públics en honor a l’educadora Anna Domènech, la ballarina Teresa Boronat i el fotògraf Antoni Arissa, recollint la necessitat de recuperar la memòria de les dones i de feminitzar el nomenclàtor. Tots i totes tres són nascudes a Sant Andreu de Palomar i van desenvolupar una destacable carrera professional en els seus respectius camps de treball.
La proposta per nomenar un espai en memòria d’Anna Domènech va sorgir al procés participatiu de reurbanitzacó del recinte Fabra i Coats, la de la Teresa Boronat va sortir de la Taula de Memòria del Districte i, per últim, la d’Antoni Arissa, és a petició del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i Òmnium Sant Andreu. Aquesta última no s’eleva a nomenclàtor sinó al consorci de Biblioteques, atès que és per la sala d’exposicions de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.
Anna Domènech
Anna Domènech Campoy (1952-2013) fou educadora i directora durant més de 30 anys de les escoles bressol de Sant Andreu de Palomar, passant per la cooperativa, l’EBM El Palomar i l’EMB La Filadora, aquesta última com a directora. Durant la seva trajectòria professional va participar activament en la comunitat educativa per tal d’impulsar nous projectes que amb el temps han esdevingut una manera nova i diferent d’entendre l’ensenyament en l’etapa de zero a tres anys.
Ferma defensora de l’educació pública i de qualitat, va creure en la tasca que feia juntament amb el seu equip com a model per a fer-nos millors persones.
La proposta que hi hagi uns jardinets amb el nom d’una educadora del barri dins el Recinte de la Fabra i Coats, a la vora de l’Escola Bressol que va dirigir, és una manera de fer aquest reconeixement.
Antoni Arissa
Antoni Arissa i Asmarats (1900-1980), fill d’una nissaga d’impressors andreuencs, es va iniciar en la fotografia d’adolescent al grup excursionista Bon Temps del Centre Popular Catalanista de Sant Andreu. Al mateix temps treballava en una impremta propietat del seu pare.
Fou durant la dècada dels anys 20 del segle XX que començà a guanyar alguns concursos de fotografia i a realitzar exposicions a nivell internacional. També fou cofundador de l’associació fotogràfica Saint-Victor (1922), de Sant Andreu de Palomar, la primera d’aquestes característiques de tot Catalunya.
Teresa Boronat
Teresa Boronat i Fabra (1904-1983) fou una ballarina, coreògrafa i professora de dansa clàssica. Va actuar a països d’arreu del món barrejant la sardana altres balls catalans amb la dansa clàssica, amb un èxit aclaparant. Durant la Guerra Civil es va posicionar públicament a favor de la República i va participar en actes pel seu suport. Va crear una escola de dansa a França, on ha estat tradicionalment més reconeguda que a Espanya.
Un dels seus majors mèrits va ser encetar unes bases sòlides del que podria haver arribat a ser una dansa clàssica catalana, de la mateixa manera que hi ha una dansa clàssica espanyola, amb balls i danses catalans estilitzats i amb la tècnica de la dansa clàssica. La seva idea, que va exportar a diversos països amb enorme èxit, era la creació d’una dansa clàssica però bastida sobre la cultura catalana.
La proposta que s’eleva a Nomenclàtor és que un nou carrer dins les antigues casernes de Sant Andreu, perpendicular a Torras i Bages, porti el seu nom.
Fotografia: retrat de Teresa Boronat | Antoni Esplugas