Un dels factors que més incideixen en la comoditat dels desplaçaments de la ciutadania és no trobar escales en el camí ja que suposen una important barrera per moltes persones de col·lectius diversos: ancians, discapacitats crònics, lesionats temporals, malalts amb les energies molt justes, etc. També suposen un esforç suplementari quan es porten càrregues més o menys pesants com carrets de la compra o maletes.
Estalviar una despesa física i, depèn de la situació, fins i tot un patiment sembla que és una necessitat social que cal demanar i reconèixer quan es duen actuacions adreçades en aquest sentit sigui quina sigui l’administració responsable, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, per una banda, i la Generalitat de Catalunya, per l’altra.
Per aquest motiu, Andreuenc destaca la coincidència en el temps de dues intervencions que afecten el districte de manera diferent però significativa tant en la de la Trinitat Vella, barri amb fortes pujades, com en la de l’estació de Maragall que, encara que és territori d’Horta-Guinardó, afavorirà molt el veïnat de Congrés-Indians que està molt a prop.
Les escales mecàniques a Trinitat Vella
La setmana passada va començar el pla de renovació de les dues escales mecàniques d’Almassora (les que comuniquen el carrer de la Foradada amb el de Finestrelles) i que van ser instal·lades l’any 2009 per tal de contribuir a eliminar les barreres orogràfiques que dificulten les comunicacions al barri.
La intervenció consisteix en una renocvació general de la infraestructura, però posant especial interès en millorar el funcionament de la cadena de graons, el seu element fonamental, de tal manera que es redueixi el soroll que es produeix per causa del frec entre els graons.
Les obres es preveu que durin deu dies.
L’intercanviador de l’estació de Maragall
Aquestes obres ja es van començar a principi d’any, però s’allargaran a l’entorn de 26 mesos per l’envergadura de l’obra i la seva complexitat. Es calcula la seva finalització per març de 2022.
Aquest intercanviador està format per l’estació de l’L4, sota la ronda del Guinardó, l’estació de l’L5, sota el passeig Maragall i un passadís de connexió entre ambdues estacions sota el passeig. És un important punt d’enllaç d’aquestes línies, que registra més de 26.000 usuaris diaris.
A l’estació de l’L4 se substituirà l’actual vestíbul, de dimensions reduïdes, per un de més ampli, que tindrà dos accessos al carrer, un a cada costat de la ronda del Guinardó. S’instal·larà un ascensor per a connectar el carrer i el vestíbul i dos per accedir a les andanes.
Pel que fa a l’estació de l’L5, s’adaptarà el vestíbul del carrer Ramon Albó, amb la instal·lació d’un un ascensor de carrer i la reconfiguració de l’espai interior, en particular, es modificarà la ubicació de les escales de connexió amb l’andana per poder posar-hi un ascensor per a connectar amb el nivell d’andana.
Al passadís de correspondència entre l’L4 i l’L5, s’eliminaran les escales existents, que se substituiran per rampes per adaptar-lo a persones amb mobilitat reduïda, alhora que s’instal·laran dos ascensors per a connectar-ne els diversos nivells amb l’andana de l’L4 direcció la Pau.
Finalment, les obres comportaran el recrescut de les andanes de l’L4 i de l’L5.
Incidències quant als desplaçaments a la zona
Les afectacions al trànsit rodat per les obres de l’intercanviador de Maragall preveuen talls i desviaments provisionals que es concentraran en el període estival que ha començat.
Pel que fa a la circulació de vianants, hi haurà afectacions en superfície per la realització dels nous accessos. En aquest sentit, es tanca el vestíbul Ramon Albó durant la fase d’execució de la reforma i els intercanvis entre les línies 4 i 5 es farà per superfície.
També hi haurà ocupació en vorera de la placeta d’accés al metro per a les casetes d’obra i els abassegaments.
Fotografia: escala mecànica a la Trinitat Vella | Ajuntament de Barcelona