Els Punts de Defensa dels Drets Laborals de l’Ajuntament de Barcelona van néixer a finals de 2017 impulsats per Barcelona Activa amb la visió que no existeix desenvolupament econòmic si hi ha precarietat laboral o si directament hi ha vulneració de drets.
Actualment aquest servei d’assessorament no té seu al districte de Sant Andreu, sinó als de Ciutat Vella, Sants i Nou Barris, però atenen les demandes d’informació de qualsevol interessat, independentment de la seva situació administrativa, del seu lloc de residència o del seu lloc de treball.
El servei està format per un grup d’advocades laboralistes que vetllen pel compliment dels drets laborals, mitjançant l’atenció personalitzada, la sensibilització ciutadana i les formacions grupals. Els Punts ofereixen també assessorament a persones, entitats i empreses contractants sobre drets i normativa laboral.
Amb el decret de l’estat d’alarma el passat 13 de març, els Punts de Defensa dels Drets Laborals van tancar el servei presencial, però van intensificar l’atenció, mitjançant l’assessorament telefònic i l’ampliació d’horaris i dedicació de les advocades laboralistes que atenen les consultes de treballadors i treballadores.
Darrerament, s’ha habilitat un nou canal per sol·licitar aquest assessorament: la inscripció via web a www.barcelonactiva.cat/dretslaborals.
La persona interessada ha d’anar a aquesta adreça web i escollir en quina franja vol rebre la trucada d’una advocada laboralista per explicar-li el seu cas i plantejar-li els dubtes que tingui. En cas que la persona no disposi de les eines per fer la inscripció on line, pot trucar al 900 533 175, en horari de 9 a 18 h, de dilluns a divendres, a través del qual es facilitarà la inscripció telefònica.
Ja fa dos mesos del decret de l’estat d’alarma per la crisi del Covid-19, i durant aquest temps els Punts de Defensa dels Drets Laborals de Barcelona Activa han atès més de 1.300 persones en assessoraments individuals, superant la xifra total de persones ateses al llarg de tot 2019 en aquesta modalitat (1.007 persones).
Les consultes ateses des de l’esclat de la crisi del Covid19, han estat en la seva majoria sobre extincions de contracte, ja siguin temporals, com els que suposen els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), o bé sobre altres situacions d’acomiadament. També són moltes les consultes rebudes sobre cobraments d’atur i altres prestacions o indemnitzacions.
Fotografia: un taller del Bon Pastor buit, en una imatge d’arxiu / Ajuntament de Barcelona