La setmana passada van saltar als mitjans de comunicació dues iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona adreçades a la restauració. L’objectiu és paliar les desastroses conseqüències econòmiques provocades per la pandèmia en un sector que compta amb 9.300 bars i restaurants i que ha estat absolutament aturat durant setmanes.
Una de les mesures ha estat l’anunci de la rebaixa del 75% en la taxa per l’ocupació de l’espai públic fins a finals d’any. Aquesta decisió ha estat molt ben rebuda pel sector, però recorden que aquest any han patit una pujada d’aquesta taxa que, segons Roger Pallarols, director general del Gremi de Restauració, en alguns casos ha estat del 300%.
La segona iniciativa és que aquests establiments podran ampliar a la calçada l’espai de la terrassa, amb autorització prèvia. D’aquesta manera podran aplicar la normativa de distància entre taules mantenint les que tenen habitualment i així no perdre clients ni el volum de negoci que aporta aquest espai. Es calcula que amb aquesta mesura tres de cada quatre establiments puguin mantenir el cent per cent de la terrassa durant el procés de desconfinament.
Aquest segon punt ha causat una cert nombre de crítiques entre la ciutadania que ha recordat el debat que es va obrir quan es va regularitzar el nombre de taules al carrer a la legislatura anterior.
Hi ha part del veïnat que prioritza una limitació molt important i un ordre estricte en aquest àmbit per facilitar la circulació dels peatons per les voreres i places sense tenir la sensació que han d’estar alerta per esquivar taules i cadires posades d’una manera que els resulta anàrquica. En canvi, n’hi ha una altra part que entén que aquest sector resulta fonamental com a font de dinamisme econòmic i laboral, i l’Ajuntament hauria de donar moltes facilitats per recolzar la seva activitat.
Fotografia: aspecte d’una terrassa a Rbl. Fabra i Puig en una imatge d’arxiu / Ajuntament de Barcelona