Els alumnes d’educació primària, secundària i batxillerat del districte van marxar dels seus centres educatius el divendres 13 de març sense saber encara que el seu cap de setmana s’allargaria fins, de moment, com a mínim, a l’11 de maig a causa de la crisi del coronavirus.
El que, en principi, podia resultar un pont que enganxaria amb la Setmana Santa per tenir unes vacances de Pasqua més llargues del normal, es va anar complicant. El convenciment que el confinament es perllongaria va anar quallant i la incertesa sobre com resoldre el final de curs va anar creixent.
Per aquest motiu, era ja urgent arribar a un consens sobre aquesta qüestió i oferir a la societat una solució definitiva que ofereixi a les direccions dels centres, al professorat, a les famílies i a l’alumnat marc que el reguli clarament.
Aquest era el tema principal de la reunió a distància que la ministra Isabel Celaá va mantenir ahir amb la Conferència Sectorial, que representa els responsables educatius de les comunitats autònomes, i on no s’ha parlat de terminis sobre la tornada als centres escolars, ja que és un tema que correspon al Ministeri de Sanitat.
Tercer trimestre i avaluació final
El Ministeri d’Educació ha acordat que el tercer trimestre no serveixi per posar notes sinó per afinar el diagnòstic sobre la idoneïtat de promocionar o no als alumnes en funció de la informació ja acumulada al llarg del curs i seguint uns criteris transversals. Per tant, aquest darrer trimestre no pot afectar la nota negativament; ben al contrari, en tot cas, pot servir per recuperar els dos anteriors.
També s’ha establert que es farà una avaluació final que no perjudiqui l’alumnat a partir d’una normativa estatal específica que elaborarà el ministeri per a l’avaluació final de l’actual curs escolar. L’avaluació haurà de ser contínua i accentuarà el seu caràcter diagnòstic i formatiu en tots els cicles i ensenyaments valorant els avanços o els dèficits que hagin pogut produir-se en cadascun dels alumnes al llarg del curs.
El seu objectiu principal serà assegurar la promoció de curs, de tal manera que la repetició haurà de ser una mesura excepcional amb arguments molt sòlids per justificar-la i acompanyada d’un pla precís de recuperació.
Mentrestant, els alumnes han d’anar treballant competències bàsiques i continguts essencials de les matèries i no s’ha d’aprofitar l’avinentesa per tirar endavant el temari de les matèries. Així, s’atén a la igualtat d’accés a l’ensenyament per la qual han de vetllar les administracons públiques i que la crisi del coronavirus ha accentuat perquè no tot l’alumnat té un bon accés a internet assegurat. El temari no acabat es completarà el curs vinent.
Vacances escolars
També ha establert que el curs no s’estengui més enllà del mes de juny i ha plantejat que les administracions educatives autonòmiques organitzin o donin suport a la realització d’activitats de reforç de llengües, matemàtiques i ciències durant el període estival, en formes diverses i combinades amb activitats lúdiques, al qual l’alumnat assistiria voluntàriament.
Aquestes activitats podran ser promogudes per altres administracions o organitzacions, comptant amb el concurs del voluntariat i en contacte amb els centres educatius i els seus docents, però que no seran lectives.
Selectivitat
Quant als alumnes que han de presentar-se a la selectivitat, segueix en peu la convocatòria ordinària en mode presencial els dies 7, 8 i 9 de juliol amb uns exàmens que tindran més optativitat, però no ha quedat clar si es podrà accedir a les PAU amb matèries suspeses atenent a l’excepcionalitat de la situació. La ministra ha recorregut a l’expressió aplicar una avaluació contínua i global per explicar com s’ha de procedir.
Catalunya ha donat suport a aquests plantejaments i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya haurà de fer el corresponent ajust.
Fotografia: Interior de l’Institut Martí Pous | MiriaMusicMedia