Càritas Diocesana de Barcelona, que gestiona el Rebost Solidari de Sant Andreu, recurs d’ajuda social que procura aliments i productes d’higiene a famílies i persones de Sant Andreu de Palomar, la Sagrera i el Bon Pastor per cobrir les necessitats bàsiques alimentàries dels més desprotegits, ha patit aquestes darreres setmanes un augment significatiu del seu treball.
El director de l’entitat, Salvador Busquets, ha explicat que “Càritas Diocesana de Barcelona va rebre una mitjana de 450 peticions socials solament la setmana passada, el 80% de les quals han estat per cobrir necessitats bàsiques, com l’alimentació i la llar en quant al pagament de lloguers, relloguers o subministraments”.
El director de Càritas Barcelona ha recordat que en la diòcesi de Barcelona hi ha unes 179.000 persones que viuen en habitacions de relloguer o habitatge insegur, i que ara mateix tenen greus dificultats per pagar els 400 o 500 euros mensuals. “Ens preocupa la situació de famílies amb nens que viuen en habitatges insegurs o inadequats. Els pares i mares d’aquestes famílies es troben molt angoixats, ja que molts no tenen treball i han esgotat els pocs estalvis que tenien”, ha advertit.
Salvador Busquets ha afegit que “els nens que viuen en aquestes condicions, aproximadament un 27%, quan no poden anar a escola pateixen el creixement de les esquerdes (digital, emocional, social, cultural, de necessitats bàsiques, d’habitatge) que els van enfonsant cada cop més i situant-los en una posició de molta desprotecció i vulnerabilitat”.
Càritas Diocesana de Barcelona ha destacat també la greu situació de les persones en situació administrativa irregular, ja que no poden acollir-se a cap de les mesures aprovades pel govern, i que caldria ampliar les ajudes, així com la d’aquelles que es troben sense llar o sense domicili fix.
Finalment, Càritas Diocesana de Barcelona ha demanat treballar en la garantia d’ingressos mínims, com a última xarxa de protecció social per a persones i famílies. Aquesta mesura podria reduir l’impacte social i econòmic que està sofrint la població més vulnerable, i evitaria que les conseqüències d’aquesta crisi sanitària i social s’agreugin i es cronifiquin en el futur més immediat.
Càritas manté 69 punts de distribució d’aliments oberts, a més de 6 menjadors socials (4 parroquials i 2 amb altres entitats) que estan lliurant pícnics per a portar i que atenen una mitjana de 400 persones al dia. Durant la setmana passada es van obrir dues d’aquests menjadors socials, amb col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i de dues parròquies de la ciutat.
D’altra banda, es continua garantint l’atenció i seguiment de les 250 persones que viuen en els 45 recursos residencials que Càritas té repartits per tota la diòcesi, i més de 200 persones professionals, juntament amb uns 600 voluntaris de l’entitat continuen treballant per a atendre les peticions socials del dia a dia, sigui de manera presencial o telemàtica.
A la pàgina web del Rebost Solidari de Sant Andreu hi ha la possibilitat de fer donacions. A més, Càritas Diocesana de Barcelona ha habilitat un telèfon únic i gratuït per a atendre totes les emergències socials: 900 921 810.
Fotografia: Voluntària de DISA Sant Andreu, en una imatge d’arxiu | Càritas