La coordinació dels cossos de seguretat de Catalunya, Mossos d’Esquadra i policies locals, inclosa lògicament la de Barcelona, sumen esforços per complir amb l’obligació ciutadana de quedar-se a casa sempre que no s’hagin de realitzar treballs necessaris per cobrir els serveis essencials de la comunitat o necessitats puntuals bàsiques de tipus personal o familiar.
En aquests casos pot ser útil tenir a mà el certificat autoresponsable de desplaçament per facilitar la justificació de la sortida al carrer, que està disponible al web del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, del qual hi ha disponible una versió en línia que evita haver d’imprimir el document.
Als carrers de Sant Andreu, per exemple, en un primer moment, es va procedir a l’avís i a l’explicació de la situació als ciutadans que es trobaven pel carrer, després a advertiments més severs i ja fa una setmana es procedeix a denunciar amb les corresponents multes.
Divendres passat, Albert Batlle, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar en roda de premsa que la Guàrdia Urbana havia formalitzat 5.785 multes a persones que no van saber explicar de manera convincent la seva presencia al carrer. També s’han aixecat 102 actes d’establiments que havien de romandre tancats i altres 583 han estat advertits.
El gruix del treball es presentarà un altre cop el cap de setmana, on ambdues forces policials establiran controls a les sortides de la ciutat i a les carreteres per disuadir o denunciar aquells ciutadans que no acreditin una causa suficient per justificar el seu desplaçament. Per exemple, dissabte a migdia havien estat identificats 12.471 conductors a tota Catalunya.
En cas de no coincidir amb cap control en el seu camí, un conductor pot trobar-ne un just a l’entrada del municipi on vol accedir. A més, si el vehicle està ocupat per més d’una persona, es procedirà a denunciar també per aquest fet. Les sancions per infringir aquestes mesures oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros.
S’ha de tenir en compte també que aquests visitants de cap de setmana actualment no estan ben vistos per una gran majoria dels residents on s’acumulen més segones residències. Són considerats com possibles propagadors de l’epidèmia en zones que, de vegades, disposen de recursos sanitaris molt ajustats a la població estable.
La tasca d’aquests servidors públics també s’ha vist condicionada pel contagi del coronavirus. Divendres passat els Mossos d’Esquadra van informar que tenien 592 agents confinats, amb 9 positius; i la Guàrdia Urbana de Barcelona 204 agents, amb 5 positius.
Fotografia: Agent de la Guàrdia Urbana | Ajuntament de Barcelona