La plaça de Can Fabra acollirà l’espectacle de la colla de diables La Satànica de Sant Andreu, amb ajut d’altres entitats andreuenques, que representa les temptacions amb les quals, segons la llegenda, Satanàs va voler fer caure en el pecat a Sant Antoni mentre meditava pel desert. L’inici serà a partir de les 20:00 hores.
L’acte es caracteritza per un agut sentit de la lliure interpretació, ja que els pecats s’han modernitzat incorporant l’alcohol, les drogues, el sexe i el poder, i la crítica satírica de l’actualitat al llarg d’una representació teatral a l’aire lliure amb música, llum, pirotècnia i també un petit correfoc.
El seu origen es remonta a la celebració del cinquè aniversari de La Satànica. Es va pensar en un acte complementari basat en tradicions del país i que es mantingués en el calendari festiu. L’ocasió més adequada per tal propòsit va resultar la cavalcada dels Tres Tombs i la benedicció d’animals que porta fent-se des de fa molts anys a Sant Andreu el diumenge abans de Sant Antoni. Aleshores, es va crear un acte nou inspirat amb festes com les Santantonades de Morella, els foguerots de Ses Illes i el correfoc barceloní.
Com a obra de factura teatral, sobre un escenari es monta un decorat que varia d’un any a l’altre i es pot ambientar en un indret concret (una parada de metro, un bar, una sala de joc, una plaça amb un quiosc, la sala d’espera del servei d’urgències d’un hospital, un camerino de ràdio, …) o un espai neutre amb elements poc definits (bastides, volums, …). Aquesta és una de les sorpreses de l’acte. Normalment hi sol haver la Porta de l’Infern, una estructura colossal que ha construït la pròpia colla.
Els Tres Tombs es produeixen quan Satanàs, enfurismat per no haver pogut temptat amb èxit a Sant Antoni, fa una crida a tots els diables i bèsties de l’infern que acudeixen tot seguit i baixen de l’escenari per descarregar tota la seva fúria en forma de foc sobre tots els vilatans de Sant Andreu. Són els Tres Tombs pròpiament dits, és a dir, un correfoc que donarà tres voltes al voltant d’algun element de la plaça com el llac o la biblioteca.
Finalment, Satanàs haurà de marxar amb la cua entre cames, però recordant a tothom que “l’any que ve tornaré, en aquesta mateixa plaça, en aquest mateix dia, i en aquesta mateixa hora”, deixant obert el cicle perquè torni a començar el curs següent.
Com l’acte coincideix amb l’hora de sopar i amb una temporada de força fred, al llarg de l’esdeveniment i després es pot comprar una llesca de pa amb tomàquet i una botifarra i un got de brou ben calentó.
L’any 2015 els Tres Tombs Infernals van rebre el premi popular Best a la millor iniciativa original i innovadora que atorga l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
Fotografia: Els Tres Tombs Infernals | BCN Cultura Popular