El refrany ja ho diu: “Sant Antoni del porquet, sempre s’escau en disset”, en referència al 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat. Però arreu de Barcelona aquesta festa no dura només un dia: és un cicle festiu que comprèn tot el mes de gener i engloba un seguit d’actes ben variats entorn del foc, els cavalls, els carruatges i fins i tot els diables.
Aquest cap de setmana el focus del cicle festiu de Sant Antoni se centra a Sant Andreu de Palomar, on s’hi fa la primera de les dues cavalcades dels Tres Tombs de la ciutat i la representació dels Tres Tombs Infernals, un acte únic de la cultura popular de Sant Andreu que explica, amb foc i diables, la llegenda de Sant Antoni Abat.
Tanmateix, l’ocasió festiva es presenta enguany deslluïda per l’abrupta absència d’un dels protagonistes, el rector de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, el mossèn Josep Soler, que oficiava la benedicció dels animals davant la façana del temple i que va morir el 4 de gener a l’edat de 69 anys. Tot just ahir a les 16:30 hores, es va celebrar el seu funeral amb l’esglèsia plena de veïns i veïnes que li van voler retre un darrer agraïment per la tasca desenvolupada al llarg dels anys.
Un exemple de la seva implicació és el projecte de rehabilitació de la Capella dels Segadors, establert amb el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i la Unió Esportiva Sant Andreu, tal com va recordar Manuel Camino, president de l’entitat esportiva. En la seva intervenció va informar que diumenge a les 12:00 hores, al Narcís Sala, es respectarà un minut de silenci en memòria seva, just abans del transcendent partit contra el Terrassa, i que l’entrada al camp serà gratuïta per a tots els andreuencs i andreuenques. Amb aquest gest d’agraïment, el club ret homenatge a qui va obrir les portes del temple perquè l’equip i els aficionats quadribarrats oferissin la Copa Catalunya guanyada el passat mes de maig.
El primer dels actes festius tindrà lloc dissabte a partir de les 20:30 hores. Es tracta d’Els Tres Tombs Infernals, un clàssic de la cultura popular de Sant Andreu. És un espectacle escènic multidisciplinar que es basa en la llegenda de Sant Antoni, és a dir, la història de com Satanàs va temptar Sant Antoni amb plaers molt terrenals, el poder, la beguda i el sexe, segons la interpretació particular de la Satànica de Sant Andreu, que barreja teatre, pirotècnia i un correfoc triple, amb novetats i canvis que la colla va incorporant any rere any.
Els Tres Tombs de Sant Andreu, els primers de la ciutat, tindran lloc el diumenge, 12 de gener, a partir de les 11:00 hores amb els seus tradicionals cavalls, genets, amazones i tota mena de carruatges on també es costum veure alguns polítics del Districte de Sant Andreu i de l’Ajuntament de Barcelona. Un dels trets més distintius i tradicionals del cicle festiu de Sant Antoni és la cavalcada dels Tres Tombs. La comitiva, que es completarà amb els llancers de la Guàrdia Urbana i dues bandes de música, fa un recorregut pels carrers més cèntrics de l’antiga vila.
L’horari previst és el següent: la trobada començarà a les 10:00 hores a la Fabra i Coats, la sortida a les 11:00 i la benedicció a les 12:15 hores. A continuació, la comitiva recorrerà el passeig de Torras i Bages, els carrers de Joan Torras, Gran de Sant Andreu, de Palomar, un altre cop el passeig de Torras i Bages, els carrers del Segre i de Virgili, la rambla de l’Onze de Setembre i el passeig de Fabra i Puig. Allà serà on el seguici realitzarà els tres tombs que donen nom a l’acte, entre el carrer Gran de Sant Andreu i el carrer de Concepción Arenal.
Fotografia: Funeral per la mort de Josep Soler a la Parròquia de Sant Andreu | Pau Vinyes