El 26 de novembre, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va presidir al Saló de Cent l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor de Barcelona 2019. El Plenari del Consell Municipal, en sessió del dia 3 de maig de 2019, va acordar atorgar la Medalla d’Honor 2019 de Barcelona a les ciutadanes, ciutadans i entitats que van proposar el Plenari del Consell Municipal i els respectius Consells de Districte, com a mereixedors d’aquest guardó per la seva contribució al foment de la participació i al desenvolupament dels valors cívics a la nostra ciutat.
En el decurs de l’acte, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut referir-se a la commemoració de la jornada anterior, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el mateix dia que es produïa la 52a víctima per violència masclista a l’Estat espanyol. “No ho podem normalitzar”, va dir l’alcaldessa.
En referència a la celebració del lliurament de les medalles, Colau l’ha qualificat com una “celebració del compromís i l’autoexigència” i ha reivindicat que les institucions han d’estar a l’alçada de persones com les guardonades per resoldre els problemes de la gent a una ciutat on encara hi ha massa desigualtat, precarietat i discriminació. L’alcaldessa ha expressat el seu desig que “aquestes medalles ens comprometin com la ciutat que volem ser, perquè no som complaents, som una ciutat que vol ser millor”.
Entre les 25 medalles figuraven les proposades pel districte de Sant Andreu: Virginia Cierco Aparicio, per la seva tasca participativa a favor de la integració i la convivència de la comunitat del Bon Pastor, i l’Associació de Veïns del Congrés i els Indians, pels 50 anys de treball a favor de la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes del barri del Congrés i els Indians.
Virginia Cierco fa 5 anys que treballa com a directora de la Biblioteca del Bon Pastor on intenta adaptar-se al territori perquè, segons ella, la cultura ha de ser l’eina fonamental per promoure l’educació i millorar la qualitat de vida del veïnat, especialment on hi ha població en risc d’exclusió social.
Per exemple, davant el problema de l’obesitat juvenil es treballen millores en l’alimentació a través de la fotografia; en el cas del dèficit de comprensió lectora, la biblioteca promou activitats divertides amb els llibres per tal d’impulsar la lectura i la comprensió. Virgina Cierco no entén la biblioteca com un espai amb taules, cadires i llibres, sinó com un equipament de cura i xarxa on la gent ha de poder aconseguir la felicitat.
Per la seva banda, l’Associació de Veïns i del Congrés i els Indians és una entitat que ha complert 50 anys d’existència arran de la urbanització dels habitatges del Congrés Eucarístic. Ara la seva tasca és unir dos barris amb orígens diferents, però amb inquietuds comunes, constituïda com una entitat sense ànim de lucre i amb col·laboradors voluntaris. Des de l’associació es treballa en la planificació i desenvolupament de projectes veïnals relacionats amb el barri. La seva línia de treball és oberta, social i participativa perquè tothom hi té cabuda, s’escolta i es recullen totes les propostes i suggeriments que s’hi adrecen.
Fotografia: Virgínia Cierco rebent el guardó | Ajuntament de Barcelona