La notícia estrella dels darrers dies a Barcelona, deixant de banda per unes hores les baralles, els robatoris i les agressions sexuals, ha estat la troballa d’una bomba del temps de la guerra civil a la platja de Sant Sebastià.
A l’estupefacció inicial que va suposar trobar un objecte de 70 kilos sense que ningú se n’adonés al llarg de tots aquests anys a escasos metres d’una zona plena de banyistes, s’ha anat imposant el sentit comú que explica que el fons marí està en permanent moviment i pot traslladar i deixar al descobert allò que ha ocultat abans.
La premsa ha cobert exhaustivament tota la informació referent a l’incident, però un aspecte de la notícia no ha transcendit gaire. Es tracta de l’origen de l’artefacte explosiu, assumpte que sí aborda la secció de notícies del web de l’Ajuntament de Barcelona.
Ahir va publicar un article que recull que el projectil va ser construit per encàrrec de la Comissió d’Indústries de la Guerra, però no es pot determinar si es va fabricar a la Fàbrica Elizalde de Gràcia o a la Hispano-Suiza de la Sagrera, de la qual avui dia solament queda com a vestigi el Parc de La Pegaso.
De totes maneres, seguirà existint un misteri entorn d’aquesta bomba, ja que l’historiador David Gesalí, autor del llibre La Guerra Aèria a Catalunya, en declaracions a El Periódico de Catalunya dubte que, analitzant el seu estat, hagués estat llançada des d’una gran altura per un avió. Més aviat, segueix declarant, sembla que els seus propietaris se’n van desempallegar perquè no caigués en mans de les tropes franquistes.
Fotografia: Imatge de la fàbrica Hispano-Suiza | todocoleccion.net