Al carrer de Capella de Navas, l’Ajuntament de Barcelona posarà el curs vinent en funcionament aquest servei que es tracta d’una nova eina socioeducativa orientada als joves entre els 16 i els 25 anys que no estudien ni treballen, per tal de facilitar-los una formació que els ajudi a tornar als estudis reglats o a inserir-se al mercat de treball amb un cert grau d’especialització.
A cada un dels joves se’ls farà un diagnòstic personalitzat per tal d’orientar-los i dissenyar la formació que més s’adigui al seu perfil. Els itineraris d’educació-formació-inserció tindran una durada màxima de 2 anys segons el pla personal que es dissenyi per a cada un, amb un tutor que allargarà el seguiment durant el procés d’inserció laboral per acompanyar-los en el seu itinerari vital perquè també es donarà importància a la dimensió emocional i actitudinal per recuperar la seva autoestima.
El centre és de titularitat municipal, amb lideratge de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Educació, amb treball coordinat i compartit amb l’Institut de Serveis Socials, Barcelona Activa, la Direcció de Salut, la Direcció de Joventut i el Districte de Sant Andreu, i amb la interlocució del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Escola Municipal de Segones Oportunitats compta amb un pressupost de 1.219.396,82 euros per als propers dos anys.
La rehabilitació de l’edifici va començar al mes de març i durarà fins al mes de juliol. Un cop acabada, l’equip de professionals s’hi instal·larà per continuar preparant el proper curs en coordinació amb els instituts de la ciutat i al setembre s’hi incorporaran els primers alumnes. L’activitat s’iniciarà amb 30 joves amb capacitat màxima de 90 places. L’accés a l’escola serà voluntari i gratuït.
D’acord amb la seva finalitat d’oferir una formació integral als joves que accedeixin a l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, el centre comptarà amb un equip multidisciplinar que constarà d’una persona de coordinació pedagògica i direcció del centre, dos educadors, una persona dedicada a la prospecció d’empreses i intermediació laboral, una psicòloga, una persona de suport en les activitats de lleure i de formació, i un professional de suport a la gestió i atenció al públic.
Les escoles de segones oportunitats són un concepte que neix al 1996 arran de la publicació per part de la Comissió Europea del llibre blanc sobre l’educació i la formació Ensenyar i aprendre, cap a la societat del coneixement, que parla d’oferir una segona oportunitat als i les joves que són exclosos del sistema educatiu utilitzant un recurs que ha de comptar amb el millor professorat, sense reproduir el que el centre educatiu ja fa, amb currículums i ritmes adaptats, amb implicació de les empreses i amb noves metodologies de treball.
Fotografia: Obres de rehabilitació del centre | Jesús Manzano