Al llarg de l’any són vàries les vegades en què el metro ha estat actualitat per notícies que provoquen alteracions del servei molestes per als ciutadans. Fa un temps, les vagues provocades degut a la resolució del conflicte de l’amiant van ser la causa i, darrerament, ha estat lanunci del tall de la línia 1 entre Clot i Fondo del 29 de juny al 30 d’agost. En aquest darrer cas, però, l’objectiu és renovar un túnel de més de 50 anys d’antiguitat i, per tant, la inversió de 20 milions d’euros i les alteracions del servei són de tot punt justificades.
Però Transports Metropolitans de Barcelona també treballa discretament experimentant innovacions que algun dia es puguin aplicar i que suposin una millora notable de les instal·lacions, del servei o de la seguretat. Una de les proves consisteix a posar en circulació trens que no s’aturin en totes les estacions, sinó que prioritzin les de més passatgers. És un recurs que, sense anar més lluny, utilitza Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Així s’aconsegueix un servei més eficient.
També s’està assajant un sistema de portes automàtiques d’obertura vertical a la vora de l’andana, talment com si fossin un teló, per separar-la de la via i evitar possibles caigudes. La millora respecte les que actualment existeixen a les línies automàtiques és que protegeixen encara més el viatger, permeten la circulació de trens de diferents llargàries i faciliten un repartiment homogeni dels usuaris al llarg de l’andana.
Un altre experiment en marxa tracta de proporcionar al viatger un sistema d’informació mitjançant pantalles per a que sàpiga quin grau d’ocupació té cadascun dels vagons del comboi que està a punt d’entrar a l’estació. Aquesta dada li permet calcular a quin punt de l’andana s’ha de situar per accedir al vagó on disposi de més espai i pugui trobar-se més còmode.
Fotografia: Portes d’obertura vertical que s’estan provant al metro | TMB