El barri mes septentrional del districte de Sant Andreu viu aquests dies la seva Festa Major, concretament entre els dies 31 de maig i 10 de juny. Entre les activitats més destacades que resten per celebrar, els andreuencs encara poden gaudir dissabte a la tarda, a partir de les 18:30 hores, de danses i activitats esportives; a les 20:00 hores, d’espectacles diversos; i a partir de les 23:30 hores, de vàries revetlles.
El diumenge comença ben esportiu amb una cursa que començarà a les 9 del matí i l’activitat continuarà amb activitats de caire tradicional. A la tarda, a partir de les 18:00 hores, hi haurà programació d’espectacles variats; a les 21:00 hores, actuació de corals; i a les 23:30 hores, els tradicionals focs artificials. El plat fort de dilluns, l’últim dia, serà l’actuació de bandes municipals a partir de les 18h.
A més de la programació festiva, els veïns i visitants podran gaudir, per primer cop a la seva Festa Major, de la remodelació de l’emblemàtica plaça de la Trinitat, on l’Ajuntament de Barcelona va invertir 1,2 milions d’euros. Els treballs van posar èmfasi en concedir prioritat als vianants, pacificar el trànsit rodat i ampliar les dimensions de la plaça, de manera que arriba fins a les façanes dels edificis que la delimiten.
Tot plegat amb l’objectiu que aquest punt neuràlgic del barri es converteixi en un espai més amable per als veïns i veïnes i que faciliti la vida comunitària a la zona. El projecte va eliminar les anteriors barreres arquitectòniques, convertint la plaça en un continu a nivell únic, i mantenint la vegetació que hi havia i la zona de jocs infantils que es va traslladar a la zona oest.
Donat el caràcter emblemàtic de la Parròquia de la Santíssima Trinitat, es va voler destacar l’àrea del davant de la façana mitjançant una escala suau i ampla que emfatitza la seva presència i, a la vegada, facilita un escenari natural per als diferents actes que recull la plaça durant l’any.
Per potenciar la relació entre els veïns i veïnes del barri, a la part sud de la plaça es va instal·lar una pèrgola per protegir del sol que també funciona com a àrea de reunió. També es van configurar altres espais de trobada a prop de les agrupacions d’arbres instal·lant-hi seients.
Una altra intervenció menys important que l’anteriorment esmentada, però més impactant i recent, són els murals de vistosos colors que l’artista Mina Hamada ha pintat per embellir els dos passos que hi ha per sota de la ronda i que donen entrada a la Trinitat Vella venint des de Sant Andreu.
Aquesta intervenció, molt espectacular per les seves dimensions i per la combinació de colors, ha contribuït a fer una transició molt més amable entre els dos barris, i també es va aprofitar per fer una neteja a fons de l’espai, prèvia als treballs de l’artista i potenciar la lluminositat dels dos túnels.
Mina Hamada és una artista plàstica d’origen japonès que viu a Barcelona des de finals de 2009. El seu treball se centra en la pintura, la il·lustració i els murals sobre grans superfícies amb un estil marcat pel color, el ritme i la improvisació que aconsegueix transmetre alegria a través de les seves formes lliures i orgàniques.
Fotografia: Un dels murals de Mina Hamada sota de la ronda | Jesús Manzano