Després de 13 anys d’espera, les obres de reconstrucció de la cúpula de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar són una realitat. Ha estat un endarreriment tan prolongat, que per poc no requereix la restauració del propi cartell, visiblement degradat, que porta més d’una dècada anunciant unes obres que semblava que no començarien mai.
Van caldre quatre convenis per tal que les parts implicades es posessin d’acord i el mes de març es va conèixer que les obres començarien el mes de juny. Finalment, ni que sigui per un dia, s’han avançat i han començat el 31 de maig. Les obres que s’inicien suposen una inversió d’1.062.596,34 euros, però tenint en compte la inversió practicada durant els anys 2011, 2013 i 2014, en concepte de mesures de seguretat i protecció, la inversió total haurà estat d’1.101.966,00 euros.
El cost de la intervenció serà sufragat a quatre bandes, en dos grans paquets. De l’import total, l’Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Sant Andreu de Palomar aporten el 39,57% i l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a parts iguals, el 60,43% restant. Les obres de restauració es basen en un projecte de Bis Arquitectes i s’han adjudicat a l’empresa Recop Restauracions Arquitectoniques.
El temple parroquial andreuenc presenta lesions a la cúpula, a la llanterna i al cupulí. Al tractar-se dels elements més exposats de l’edifici, el vent, l’aigua i especialment els canvis de temperatura i la radiació del sol provoquen un envelliment i un desgast dels materials més ràpid. Les lesions mes importants, entre d’altres, són les degudes a les esquerdes i fissures en els galions de la cúpula i cupulí produïdes per la diferència de temperatura entre la superfície exterior de la volta i la interior degut a la radiació solar. Un fenomen que provoca l’aparició d’esforços molt importants a la cara interior de la volta.
Preveuen dos tipus d’actuacions: les intervencions primàries, que afecten l’àmbit de la cúpula i la llanterna, així com de l’estructura que la suporta; i les intervencions secundàries que fan referència a la reparació i consolidació puntual de tota la resta de l’edifici. Per poder executar les intervencions prescrites es muntaran diferents bastides i una marquesina exterior.
Si tot va segons el previst, les obres finalitzaran l’estiu de 2020. Així doncs, en poc més d’un any l’edifici icònic andreuenc podrà tornar a lluir sense la xarxa que l’ha recobert durant els últims anys per motius de seguretat. A nivell funcional, la intervenció permetrà recuperar la utilització sencera de l’espai interior, ja que des de fa una dècada la part que queda sota de la cúpula ha estat fora de servei pel risc de despreniments.
Fotografia: Cartell que portava més d’una dècada anunciant les obres | Jordi Royo