Els arqueòlegs tornen a estar per Sant Andreu. Fa uns dies es coneixia l’aparició d’un possible refugi de la Guerra Civil o d’un búnquer a sota les antigues casernes, que al final van resultar ser només uns soterranis i magatzems situats sota la gran plaça que tenia un dels recintes militars, et situat a la banda est i que mira cap a les vies del tren.
Però la notícia no hauria de ser aquesta, sinó la constant aparició de petites restes arqueològiques gràcies a les obres de reurbanització del carrer Gran de Sant Andreu. Això es deu a què es tracta d’un vial d’origen romà i que ha perdurat fins als nostres dies ja que en època medieval va ser el camí Ral de Granollers a Barcelona i posteriorment part del carrer Major de Sant Andreu de Palomar.
Malauradament, tot i els seus 2000 anys d’història, els diversos rebaixos realitzats entre els segles XIX i XX per millorar el vial han anat eliminant la majoria de les restes antigues, tot i que sortosament no totes. El tram entre la riera de Sant Andreu i l’actual carrer de l’Abad Odó es va construir entre els segles XVII i XVIII, però el tram que s’està remodelant ara es va urbanitzar majoritàriament entre els segles XIV i XV.
En el primer tram de l’actual reurbanització del carrer Gran de Sant Andreu ja va aparèixer alguna resta sense cap mena d’importància a nivell arqueològic, i ara novament, al foradar la part més antiga estan apareixent diverses noves estructures.
La troballa més destacada han estat les restes d’un soterrani i part d’un cup descobert a la cantonada entre el carrer Gran de Sant Andreu i el de Joan Torras. Eren part de les antigues cases enderrocades a principis dels anys vuitanta del segle XX i que formaven part dels habitatges situats al costat del torrent d’en Paixalet, que es correspon amb l’actual carrer de Joan Torras.
Però aquestes no han estat les úniques troballes, aquests dies molta gent també ha comentat la troballa realitzada davant del carrer Santa Marta on es podien veure les restes d’un mur de certa antiguitat. Cal tenir en compte que la casa antiga enderrocada fa uns quants anys era de l’últim terç del segle XVIII i que aquest mur trobat ara no pertanyia a aquell habitatge, per tant encara era més antic. També s’ha trobat un paviment relacionat amb una estructura indeterminada més moderna, de la qual poca cosa més se’n pot saber si no s’eixampla la part a excavar, i és poc probable que es faci.
Per altra banda, s’han documentat diversos murs de cases del segle XIX que s’havien aixecat entre els carrers de Santa Marta i de Joan Torras. A més, tot i que ha passat de forma més desapercebuda, s’han pogut observar restes d’un parell de murs i restes d’una antiga casa del segle XVIII que estava situada en el tram comprès entre els actuals carrers de Servet i de Malats. Tant de bo totes aquestes restes i altres que apareguin en un futur ajudin a descobrir més coses del passat de Sant Andreu de Palomar.
Fotografia: Detall de les restes arqueològiques aparegudes | Xavier de la Cruz