Recreem el món: Fent camí cap a l’equitat de gènere és un projecte que utilitza la metodologia de l’aprenentatge i servei per reflexionar sobre les causes estructurals que provoquen la violència de gènere, qüestionant quins hàbits i actituds perpetuen les desigualtats per elaborar una sèrie de serveis per sensibilitzar l’entorn social. El projecte està impulsat per la Fundació Guné i es porta a terme durant el curs 2018-2019 a l’Institut Miquel Taradell (Ciutat Vella) i a l’Institut Doctor Puigvert (Sant Andreu).
Les arts plàstiques i visuals són les eines d’expressió a partir de les quals es contribuirà a eradicar les violències de gènere. Per aconseguir la transformació al seu entorn, l’alumnat serà l’encarregat d’activar consciències a partir de la creació d’una campanya de sensibilització a les xarxes socials, juntament amb una exposició a l’institut i a un centre de proximitat. L’objectiu és aconseguir crear una comunitat activa i compromesa en les relacions d’equitat entre dones i homes.
L’activitat està adaptada a una visió estructural de les opressions. Des de la Fundació Guné expliquen que es farà una “lectura múltiple, entenent que les diferents opressions socials –per raó de gènere, classe, origen, orientació sexual, religió, entre d’altres– són simultànies entre elles i estan regulades pel sistema heteropatriarcal“, que defineixen com “el dispositiu binari que regula les relacions socials a partir de les característiques assignades als diferents gèneres”.
A més, l’enfocament del projecte parteix d’una mirada global i alhora local. En aquest sentit, l’entitat impulsora de Recreem el món: Fent camí cap a l’equitat de gènere posa èmfasi en què “és tan valuós plantejar les problemàtiques generals com les realitats socials de les persones participants“.
Fotografia: Imatge de la campanya per a l’equitat de gènere | Fundació Guné