El foc que es va declarar a l’antiga casa pairal coneguda com a Torre del Fang el passat dia 8 de gener va resultar un descobriment en diversos sentits per als habitants del districte de Sant Andreu: alguns desconeixien la seva existència, d’altres, que sí n’eren conscients, no s’imaginaven que fos un edifici tan antic (hi ha vestigis del segle XIII) o es pensaven que la zona on se situa pertany al districte de Sant Martí, de fet, una de les façanes dóna al carrer del Clot.
Això era ben cert fins fa unes dècades, però avui en dia, encara que just al límit, pertany al territori de la Sagrera, per tant, al districte de Sant Andreu, i és un bé cultural d’interès local propietat de l’Ajuntament de Barcelona des de 1984.
De moment, després de la intervenció d’urgència motivada per l’incident des de l’exterior es pot apreciar que ha desaparegut la brutícia del pati que formen els tres cossos de l’edifici, però no els grafitis pintats allà, ni un parell de grans taques fosques producte del fum, així com tampoc les xarxes que cobrien un parell de façanes que donaven al carrer. La gran esplanada de ciment que envolta el conjunt arquitectònic està neta i l’accés a la zona a través de les escales del pont de Calatrava s’ha reforçat. No es constata la presència de les persones que estaven ocupant aquell espai des de la primavera.
De fet, l’incendi ha donat a conèixer una realitat sobre la qual l’Ajuntament de Barcelona ja s’havia posat a treballar arran, precisament, de les denúncies veïnals per la presència d’ocupes que estaven degradant encara més depressa la Torre del Fang. Tot just pocs dies abans de l’incendi, ja s’havia aconseguit l’ordre judicial per desallotjar-los i van ser informats reglamentàriament. A més, des de novembre, hi ha un grup de treball amb representants polítics i veïnals per tractar sobre l’aprofitament públic de l’edifici. Les seves conclusions es coneixeran el mes de març.
Per la seva banda, els gestors de la Nau Bostik s’han ofert públicament per convertir el lloc en un equipament cultural en complicitat amb entitats del Clot i el Camp de l’Arpa. Es tractaria d’aprofitar la seva experiència a la Nau Ivanov i a la Nau Bostik per condicionar i dinamitzar en poc temps aquell espai i posar-lo al seu servei.
El darrer ús de l’edifici va ser albergar els serveis de normalització lingüística, el centre de recursos pedagògics i l’arxiu històric de Sant Martí. Tanmateix, el començament de les obres del tren d’alta velocitat l’any 2000 va suposar el seu abandonament forçat, que havia de resultar temporal. Ningú s’havia d’imaginar que gairebé 20 anys després seguiria buit i desaprofitat.
Fotografia: Estat actual de la Torre del Fang, a la Sagrera | Jesús Manzano