L’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Institut Martí Pous ha reaccionat a la recollida de signatures iniciada pel Club Esportiu Fabra i Coats per salvar la pista esportiva de 18 x 33 metres que hi ha al recinte de la Fabra i Coats en l’espai del pati del nou institut. I ho ha fet defensant el model de pati inclusiu, i més quan “des de la presentació del projecte de l’institut l’any 2012 ja hi apareixen dues zones d’esbarjo diferenciades”, tal i com recorden des de l’AFA.
Posteriorment, el març de 2017, en la presentació del projecte educatiu de l’institut i les jornades de portes obertes prèvies a la inscripció del curs 2017-2018, entre d’altres coses “es va presentar a les famílies com seria el pati, i aquest mantenia les dues zones diferenciades dels plànols presentats cinc anys abans”, afegeix la representació de les famílies de l’alumnat.
Així doncs, en relació a les afirmacions del CE Fabra i Coats, des de l’AFA argumenten que “el model de pati inclusiu no surt del procés participatiu que es va fer entre l’alumnat durant el curs 2017-2018, sinó que ve d’abans que es construís la pista esportiva” i matisen que el que va fer la consulta va ser “referendar i donar forma a la proposta del projecte inicial”.
Un model de pati que va ser consensuat i aprovat per unanimitat en una reunió del 31 de maig de 2018, a la que hi van assistir representants del Consorci d’Educació, de l’Ajuntament de Barcelona, de la direcció de l’Institut Martí Pous i de la junta de l’Associació de Famílies d’Alumnes. I des de l’AFA remarquen que “aquesta unanimitat s’ha mantingut al llarg de tot el procés, sent la darrera reunió el passat 11 de desembre”.
El tipus de pati aprovat pel Consorci d’Educació de Barcelona, en base al projecte inicial i el procés participatiu de l’alumnat, “està en sintonia amb les noves tendències arquitectòniques en el món de l’educació, i respon a les diferents necessitats que es donen en el temps d’esbarjo, amb un tracte adequat i respectuós amb la diversitat, d’acord amb criteris d’inclusió i de coeducació” tal i com defensen les famílies de l’alumnat.
Des de l’AFA lamenten que “el CE Fabra i Coats plantegi canvis en el projecte a escassos mesos del lliurament de les obres del nou institut, amb els endarreriments que això suposaria”. I en relació al tipus de pati aprovat afegeixen que “tindrà una pista esportiva de mides reglamentàries per a altres modalitats esportives diferents al futbol sala”. Les famílies de l’alumnat també afirmen que “tenim coneixement que des de les institucions s’està treballant per assegurar la pràctica de la competició esportiva que reclama el club en altres espais”.
Tot i això, l’AFA també és conscient de la “mancança d’equipaments esportius que hi ha a Sant Andreu” i en aquest sentit “recolzarà la petició d’un espai adequat perquè el CE Fabra i Coats pugui desenvolupar les seves competicions esportives”. En relació al nou pati de l’institut, les famílies de l’alumnat estan d’acord en què “la nova pista pugui continuar sent utilitzada per altres entitats fora de l’horari de la comunitat educativa”.
Fotografia: Imatge d’arxiu de les obres del pati de l’Institut Martí Pous | CE Fabra i Coats
Plànol: Proposta inicial de pati amb dues zones d’esbarjo (2012) | AFA de l’Institut Martí Pous