Una família de Sant Andreu de Palomar amb dos nens menors i en situació de vulnerabilitat social ha patit un autèntic calvari aquest estiu. Tot i estar al corrent del pagament de les factures d’electricitat, la companyia comercialitzadora els va tallar el subministrament a instàncies del propietari de l’habitatge. Segons denuncia la família llogatera de l’immoble, el propietari va donar de baixa el contracte de subministrament d’electricitat com a mesura de pressió per tal que abandonin l’habitatge. Els fets van tenir lloc el 29 d’agost i fins el 18 de setembre no van tornar a disposar d’electricitat al domicili familiar.
El problema ve de fa mesos i el motiu de l’assetjament immobiliari és que el propietari de l’habitatge el vol vendre sense llogaters, tot i que aquests tenen contracte en vigor i estan al corrent de les seves obligacions. Segons ha declarat la família a Andreuenc, “ens va enviar un burofax fora de termini indicant-nos que no ens renovaria el contracte de lloguer perquè tenia intenció de vendre el pis, però ho va fer fora de termini perquè en aquell moment ja havia entrat en vigor la renovació automàtica del contracte”. Els inquilins, a més, sempre han pagat les quotes dins dels terminis establerts i estan al corrent de tots els pagaments.
A partir d’aquí, amb la complicitat d’una agència de la propietat immobiliària, el propietari va posar a la venda l’habitatge i es van intentar concertar visites amb possibles compradors. A més, la immobiliària es va dirigir a la família per oferir-li pisos alternatius, cosa que la família va declinar “perquè no ens volem moure de casa nostra tenint contracte en vigor”. En paral·lel, en els darrers mesos el propietari ha anat pressionant a la família perquè abandonessin l’immoble, inclús arribant a enviar “nombrosos missatges pujats de to a través de WhatsApp”.
Tot i ser víctimes d’assetjament immobiliari, la família no pensava que el propietari arribaria a l’extrem de tallar un subministrament essencial com a mesura de coacció. Però així va ser. Per un error de la companyia comercialitzadora, quan es va llogar l’habitatge no es va fer efectiu el canvi de titularitat del contracte de subministrament d’electricitat; únicament es va canviar el compte de la domiciliació bancària del pagament. Això va permetre al propietari identificar-se com a titular davant la companyia per procedir a donar de baixa el contracte.
Davant d’aquesta situació la família va contactar amb l’empresa comercialitzadora, però el restabliment del subministrament no seria immediat: “Endesa ens va dir que, un cop donat de baixa el contracte, únicament podíem efectuar una nova alta; però que ens havíem d’esperar 24 hores perquè la baixa fos plenament efectiva, quan a casa ja estàvem sense electricitat”. A més, l’alta d’un nou contracte és un procés lent, ja que cal disposar d’un butlletí de reconeixement d’instal·lacions elèctriques (BRIE) elaborat per un instal·lador autoritzat.
Ni la mediació del servei d’assessorament energètic municipal i el síndic de greuges, ni el fet de tractar-se d’una família amb dos nens menors i en situació de vulnerabilitat social, van servir per aconseguir escurçar els terminis de l’alta del nou subministrament d’electricitat. L’espera va ser de 21 dies fins que, per fi, van veure la llum al final del túnel. Però tot i el final del calvari la família no s’ha quedat de braços creuats i ha emprès accions legals contra el propietari de l’habitatge.
Segons manifesten les víctimes, “el dia després del tall del subministrament elèctric vam anar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra denunciar els fets, però la policia ens va dir que seria millor denunciar-ho per la via civil, que seria un procés més ràpid“. Tot i això, després de rebre assessorament legal la família encara ha anat més enllà, ja que “el nostre advocat ens ha recomanat denunciar-ho per la via penal, perquè hi ha fets constitutius de delicte en les actuacions dutes a terme pel propietari de l’immoble”.
Fotografia: Comptador d’electricitat indicant que el contracte està donat de baixa | Andreuenc