El cel va oferir ahir l’espectacle d’un eclipsi total de Lluna, que es va poder veure des de Sant Andreu tot i l’amenaça intermitent de la calitja. Es tracta d’un fenomen singular que va generar molta expectació arreu del món per ser el més llarg que es produeix aquest segle. L’eclipsi va tenir una durada d’1 hora i 43 minuts i això va donar prou temps perquè tothom pogués observar-lo i gaudir de l’espectacle astronòmic des de diversos punts de la geografia.
La Lluna, ja parcialment eclipsada, va començar a aparèixer per l’horitzó a les 21:06 hores i entre les 21:30 i les 23:13 hores es va produir l’eclipsi total, quan la Terra es va situar completament entre el Sol i la Lluna. Llavors el satèl·lit terrestre va agafar un color vermellós que li confereix la denominació popular de Lluna de sang. Passada la fase d’eclipsi total, el fenomen astronòmic es va allargar fins la 1:28 de la matinada. Des d’arreu de Sant Andreu es va poder gaudir de l’eclipsi lunar, que va combregar gent a les places, balcons i terrats per observar el cel.
L’eclipsi va ser el tret de sortida d’una sèrie de fenòmens astronòmics que es produiran aquest estiu, dos dels quals es podran observar amb nitidesa des de Sant Andreu. El proper serà dilluns mateix, ja que el 30 de juliol serà el moment en què la Terra i Mart es trobaran a la distància més curta des de 2003, concretament a 57,5 milions de quilometres. Fa 15 anys la distància va ser de 55,7 milions de quilòmetres i es va convertir en la més curta dels últims 58.000 anys.
La següent cita astronòmica serà un clàssic de tots els estius: les Llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja d’estels més mediàtica de l’any. Es tracta d’un fenomen que es pot observar des del 18 de juliol i que tindrà el seu moment àlgid la matinada del 13 d’agost. Aquest any pràcticament coincidirà amb la Lluna nova, que serà l’11 d’agost, la qual cosa farà que el cel estigui ben fosc i facilitarà una millor observació de la pluja d’estels.
Fotografia: L’eclipsi lunar vist des de Sant Andreu de Palomar | Míriam Gallardo