La Cuineta de l’Angelica, Santana i Can Roca van ser els restaurants del Districte de Sant Andreu seleccionats per guanyar aquest guardó municipal respectivament a les categories de qualitat gastronòmica, integració al barri i local notori o innovador de la ciutat de Barcelona. Aquests premis van néixer el 2016 arran d’una proposta de l’Ajuntament de Barcelona per promocionar la restauració local de proximitat a cadascun dels deu districtes.
L’elecció va ser a proposta dels tècnics de cada districte amb l’assessorament d’associacions de comerciants que coneixen a fons el territori. Malauradament cap dels tres no va poder guanyar el premi de la seva categoria, però és una menció que reconeix la vàlua de la seva tasca.
A la fase definitiva, un jurat de cinc professionals del ram lligats a la ciutat van determinar els tres guanyadors que es van conèixer a la gala de lliurament d’aquesta primera edició celebrada el dilluns 28 de maig a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm de Barcelona.
A la categoria de qualitat gastronòmica s’ha valorat la reputació entre els clients, el tractament dels productes de proximitat i l’especialització o nota diferencial. El guanyador absolut va ser el Mala Hierba, de Gràcia. El nominat andreuenc, La Cuineta de l’Angèlica, està situat al carrer de Lima, 14, al Bon Pastor. Es tracta d’un local que serveix menús de cuina tradicional amb productes frescos i de qualitat a un preu molt ajustat. Destaquen especialment les paelles, canelons i el pollastre en salsa amb patates.
A la categoria d’integració (social) al barri, es valora en quina mesura el local s’ha convertit en un punt de trobada veïnal o de creació de riquesa a la zona. El guanyador absolut va resultar Cinco Hermanos, de Nou Barris. El seleccionat andreuenc va ser la cerveseria-restaurant Santana, al carrer de Peñiscola, 25, a la Trinitat Vella, que destaca per les seves tapes i racions de, per exemple, garrí, cérvol, porc senglar, secret ibèric o cua de brau i una ampla varietat de cerveses.
A la categoria de local notori o innovador, es premia la trajectòria singular, originalitat o tècniques culinàries. El guardonat absolut va ser Bendita Helena, de les Corts. I el triat a Sant Andreu, la taverna Can Roca, al carrer Gran de Sant Andreu, 209, a Sant Andreu de Palomar, on es menja des de les 9 del matí de manera contundent i saborosa plats com ronyons al xerès, canelons de peu de porc i foie, capipota o espatlla de xai farcida de botifarra de perol. Això el converteix en un establiment d’esmorzar de forquilla de primera categoria.
La llista completa dels finalistes ordenats per districtes i categories és la següent: a l’Eixample, La Foga, Mian i Rosie’s Good Things; a les Corts, Atenea, La Riera i Bendita Helena; a Gràcia, Mala Hierba, Sporting i La Torreta de Gràcia; a Sants-Montjuïc, Bar Bodega Bartolí, L’Anxoveta de Sants i Bodega Monumental; a Horta-Guinardó, La Cuineta Guinardó, Ginesta i Des Tapa’t; a Nou Barris, La Esquinica, Cinco Hermanos i Txapeldun Egarri; a Sant Andreu, La Cuineta de l’Angelica, Santana i Can Roca; a Ciutat Vella, un Sagardi, Bidasoa i Norai; a Sant Martí, Sant Martí Restaurant, Juncà i Els Tres Porquets; i a Sarrià-Sant Gervasi, La Xarxa, Casa Joana i Bambarol.
Fotografia: Barra i nevera de la taverna Can Roca | Can Roca