L’escultor andreuenc Joan Mora ha mort aquest matí als 73 anys. Nascut a Sant Andreu de Palomar i fill d’un tallista de marbre, Mora va entrar al món de l’escultura i la seva obra es va estendre per tot el món com França, Mallorca i Nova York.
L’escultor va participar amb una exposició a la Fundació Miró (1978) i va ser reconegut amb el Gran Premi a la V Biennal Internacional de Valparaíso (1981) i a la XII Biennal Internacional de l’Esport en les Belles Arts (1997), entre d’altres. Les persones més properes a l’artista asseguren que no ha tingut el reconeixement que es mereixia tot i que ell assegurava que no buscava la fama perquè no li “milloraria la vida” i potser li donaria “maldecaps a les nits”.
Els primers estudis en art els va cursar a l’Escola de la Llotja de Barcelona. Tot seguit va rebre una beca d’estudis de l’Institut Francès de Barcelona per a l’Ecole de Beaux Arts de París. Va realitzar diverses exposicions individuals i col·lectives arreu dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i d’Europa, així com a arreu del món. La seva obra està composada principalment en marbre, amb un treball de realisme de gran qualitat.
Arran de la designació de la ciutat de Barcelona com a seu dels XXV Jocs Olímpics d’Estiu va realitzar una escultura anomenada Bandera Olímpica, per encàrrec del Comitè Olímpic Internacional. Uns anys més tard l’escultura va ser motiu de polèmica a Barcelona.
L’obra s’exposava al vestíbul de la Casa de la Ciutat de Barcelona però la CUP va proposar al govern municipal retirar-la perquè consideraven que era un regal que Joan Antoni Samaranch — l’expresident del Comitè Olímpic Internacional (COI) i “un feixista declarat” — havia fet a l’Ajuntament de Barcelona. Una proposta que el govern municipal veia amb bons ulls.
Quan Mora va veure als diaris que volien treure l’escultura va explicar en una entrevista a Andreuenc, que va tenir “un gran disgust” tot i que finalment l’Ajuntament va rectificar i només van eliminar la llegenda que esmentava Samaranch, mentre que l’obra de l’escultor va continuar a la Casa de la Ciutat.
El passat dimecres L’Auditori de Can Fabra va quedar petit per veure l’estrena del documental ‘Joan Mora: Cinquanta-sis anys picant rocs’ una peça de 12 minuts on es resumia la vida de l’artista.
El passat Sant Jordi l’editorial andreuenca Llop Roig publicava un llibre en format entrevista juntament amb un recull d’imatges de l’obra de l’escultor.
Fotografies: Fragments de l’entrevista a l’Andreuenc del mes | Xavier Lapuente